Kísérletező fiatalok robbantották a rejtélyes krátert

2007.08.14. 12:07
Nem meteorit, hanem néhány kísérletező fiatal robbantása okozott krátert egy Bonyhád közelében lévő búzamezőn.

Átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő búzatáblában talált krátert, közölték a nyomozás lezárásáról szóló keddi sajtótájékoztatón a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az elkövetőket szombaton vette őrizetbe a rendőrség, a gyanúsítottak, egy 22 éves bonyhádi, két 16 éves és egy 30 éves kiskunhalasi, valamint egy 19 éves mezőkövesdi fiatalember tényfeltáró, beismerő vallomást tett, közölte a nyomozást vezető Horváth Péter százados.

Tájékoztatása szerint a gyanúsítottak többször végeztek kísérleteket, amelyekről digitális felvételeket is készítettek, s azt számítógépen rögzítettek, az eset nagy sajtóvisszhangja miatt azonban ezeket törölték.

Kiderült, hogy műtrágya és gázolaj elegyét tűzijátékból kiszerelt anyag felhasználásával, egy házilagosan készített detonátorral robbantották fel. A robbanószert földbe ásták, betemették, és mintegy száz méter távolságból akkumulátorral indították el a robbanást.

Múlt héten Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára még elképzelhetőnek nevezte, hogy egy dinnye nagyságú meteor csapódott be a település határában. A csillagászok vizsgálni kezdték a kráterből származó mintákat, hogy valóban meteorról van-e szó, az egész környék izgalomban volt, holott a rendőrök már akkor is azt sejtették, hogy mesterséges robbantás történt.

A kiskunhalasi gyanúsítottak az elhagyott terület miatt mentek Bonyhádra, és a robbanószert nem akarták másra felhasználni. Az elkövetők szabadlábon védekezhetnek az ellenük robbanóanyaggal való visszaélés büntettében indult eljárásban.