Bőripari munkás kezelte az újszásziak fogait

2007.09.04. 18:43
Az utóbbi időben egyre több beteg kereste meg az újszászi fogorvosokat, mert félrekezelték őket. A jelenség felkeltette a rendőrség figyelmét is, és kiderült, hogy a Szolnok megyei városban egy amúgy bőripari munkásként dolgozó áldoktor kezelte a betegeket.

Újszászon legálisan három fogorvos dolgozik, ők keresték meg az önkormányzatot azzal, hogy több félrekezelt beteg jelentkezett be hozzájuk, mondta az Infó rádiónak a helyi rendőrőrs parancsnoka. Szilfai István közölte: a hír a rendőrséghez is eljutott, értesítették az illetékes szerveket, amelyek megállapították, hogy az önmagát fogorvosnak kiadó férfinak nincs engedélye arra, hogy fogászati kezelést végezzen. A férfi jelenleg Szolnokon dolgozik bőripari munkásként.

Érzéstelenítés nélkül

Az álfogorvos azt állítja, hogy korábban Marosvásárhelyen szerzett fogtechnikusi végzettséget, de a dokumentum elveszett. A rendőrség egyelőre nem tudja, hány éve praktizál az áldoktor.

A betegek azért mentek hozzá, mert nála nem volt várakozási idő. Szilfai szerint több beteg fájdalmas kezelést kapott, mert a férfi nem adott érzéstelenítést, néhány kezeltjének pedig el kellett távolítani egy-két olyan fogát, amelyet az álfogász betömött.

Kuruzsló működött Verőcén

Az újszászi eset nem áll egyedül, az elmúlt években máshol is indult kuruzslás miatt eljárás. A rendőrség 2005-ben a Pest megyei Verőcén őrizetbe vett egy német állampolgárságú asszonyt, aki orvosi papírok nélkül kezelt gerincbetegeket. Volt akinek több száz injekciót adott be.

A 2001-ben egyszer már lebukott nő azt állította, hogy egy német privát egyetemen "neutrál terapeuta" lett, de erről nincsenek papírjai.

Kínai kórház és rendelő Budapesten

2004-ben szintén "visszaesőkre" csaptak le a hatóságok: egy Budapesten illegálisan működő kínai "rendelőintézet" gyógyszereit és eszközeit foglalták le, éppen abban az épületben, ahol 2003-ban már bezárattak egy négyágyas "kórházat".

A 2004-es akcióban a Vám- és Pénzügyőrség, a Határőrség, a BRFK, a Munkaügyi Főfelügyelet és a Bevándorlási Hivatal is részt vett a budapesti Kőbányai úton.

A 2003-as eljárás során két kínai állampolgár ellen indult eljárás kuruzslás miatt.