Erdélyiekkel etet hamburgert legújabb reklámjában a Burger King

2008.12.04. 19:48
Olyan emberekkel etet hamburgert legújabb reklámkampányában a Burger King, akik még sosem láttak ilyet. A kiválasztottak közé kerültek az erdélyiek is, akik a jogvédők szerint akár meg is sértődhetnek a multicég érzéketlenségén.

Benszülöttekkel, thaiföldi hmongokkal, grönlandi innuitokkal és erdélyiekkel tesztelteti hamburgerét, a Whoppert a Burger King legújabb reklámfilmjében, írja a Guardian. A reklámban a hamburgert korábban még képen sem látott tesztalanyoknak egy Whoppert és a rivális McDonald's Big Macjét kell összehasonlítaniuk, hogy aztán természetesen az előbbit találják ízletesebbnek.

A cég píárosaiazt akarják ezzel üzenni, hogy "a szűz szájak" szerint a Burger King terméke a jobb. Adatokat ugyan nem közöltek, de állításuk szerint a vizsgálatot végző cég tesztjei szerint a székelyeknek, hmongoknak és inuitoknak általában jobban ízlett a Whopper.

Vannak, akik szerint ez vicces. Persze a másik oldal is azonnal hallatott magáról. Amerikában az emberjogvégők máris tiltakoznak, szerintük a reklám "felháborító és sértő", hiszen lenézi a szerencsétlen bennszülötteket.

Ugyanakkor a Hmong-Amerikai Barátság Szövetség nevében a Wall Street Journalnak nyilatkozó Lo Neng Kiatoukaysynak kimondottan tetszett a reklám.

A Guardian szerint viszont nem is az a kérdés, hogy sértő-e a reklám, vagy sem. Hanem az, hogy a forgatások során hány órányi felvételt kellett kivágni, amin a bennszülöttek félig rágott falatokat köpködnek undorodva.