Céges uralom a közterületeken

2006.01.01. 23:42
Milyen érzés lehet a Darling utcában lakni? Jól néz ki a lakcímkártyán a Samsung tér? Egyszerű céges kérés, multinacionális nyomásgyakorlás, megvesztegetett települések vagy szükségszerűség?

Jászfényszaru érdekes hely, a Zagyva parti település északi sarkában olyan közterületeket lelni, mint Televízió utca, Hangsugárzó utca, Orion utca és Samsung tér, amiből elhamarkodott következtetéseket lehet levonni arról, hogy milyen hagyományos mesterségeket űznek a városbéliek. A fantáziálásból mindenesetre hamar kijózanít a tény, hogy a közeli ipari parkban székel a Samsung Electronics egyik magyarországi gyára (postacíme: 5126 Jászfényszaru, Samsung tér 1.), ahol - mit ad isten - televíziókat gyártanak.

A gyárat 1989-ben alapították, kezdetben fele-fele arányban tulajdonolta a Samsung és az Orion. Az üzem 1990-ben kezdett termelni, ekkor került százszázalékos Samsung-tulajdonba. Az elmúlt tizenöt évben több mint tizenkétmilliárd forintot fektettek be a tulajdonosok, létrehozva ezzel Európa legnagyobb televíziógyárát. Ezerkétszáz alkalmazott, évente 2,6 millió, naponta 15 ezer készülék, ami a jelek szerint kihatással van a közterületek elnevezésére is. Jászfényszaru önkormányzata a Szabadság tér 1-ben található, sajnos többszöri próbálkozásunkra sem sikerült senkit elérni, aki mesélni tudott volna a helyi utcanevek történetéről.

A híradástechnika egyébként már a szocialista gazdaságban is rányomta bélyegét a településtérképekre, így Székesfehérváron a Videoton fasort lehet a Jászfényszarui Orion utca megfelelőjének tekinteni (vagy fordítva). Ha már híradástechnikánál tartunk, itt érdemes megemlíteni a Nokia utcát, azaz a Nokia Komárom Kft.-t (2900 Komárom, Ipari Park, Nokia utca 1.). Ha igazán frappánsak lettek volna, akkor kértek volna külön házszámot is a cégnek, hiszen mennyivel hatásosabb lenne a céges levelek fejlécében, hogy Nokia (utca) 3220.

Céges kérés

"A cég kérte hogy ez legyen az utca neve" - mondta a büki polgármesteri hivatal egyik munkatársa kérdésünkre. A Vas megyei Bükön működik ugyanis a Nestlé Hungária Kft. 6 milliárd forintos beruházással felépült állateledelgyára. Aki a nagyközségbe téved, a Darling utcát keresse, ha gyárlátogatásra támad kedve (9737 Bük, Darling u. 1.). A Darling utca egyenesen a gyárhoz vezet, egyik oldalán földek, másik oldalán lakóházak vannak. Az utcanévről a kulturális és sportbizottság terjesztette be a javaslatot a cég kérése alapján, a döntő szót a képviselőtestület mondta ki. A Nestlé nem ajánlott fel semmiféle ellenszolgáltatást a céges utcanévért cserébe, de a településen sem berzenkedett senki a terméknév ellen, emlékezett vissza az önkormányzati alkalmazott, aki szerint a gyárba jövő teherautósofőröknek egyszerűbb így célhoz találni.

A település fő nevezetessége, a gyógyfüdő egyébként a Termál kürút 2. alatt található.

A Fejér megyei Bicskén a Spar út vezet - sose találják ki, hova - a szupermarketeket üzemeltető Spar Magyarország Kft. központjához (2060 Bicske, Spar út), ahol a logisztikai bázis mellett a cég irodái is helyet kaptak 2002-ben. Az út korábban a Szélescsapás nevet viselte, sok helyen még ezen a címen említik a Spar telepét.

Ipari keresztelő

A hazai vegyipar sem maradt ki a keresztelősdiből, Répcelakon a Linde utcában tanyázik a Linde Gáz Magyarország Rt. (9653 Répcelak, Carl von Linde u. 1.), míg a Nitrokémia 2000 Rt. postacíme: 8184 Balatonfűzfő, Nike körút 1.

Nem ennyire direkt és feltehetőleg nem ennyire újkeletű utcanevezék a dunaújvárosi Vasmű tér, ahol a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. található (2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3.), természetesen ez az általánosabb névadási gyakorlat jóval régebbre nyúlik vissza, és a legtöbb településen teljesen elfogadott módja a közterületek elnevezésének (lásd például a Sörgyár utcát Kőbányán).

Végül emlékezzünk meg a gazdaság harmadik szektorárnak egyik szereplőjéről, egy autókereskedésről. Budapesten a XIX. kerületben található a Citroën Hungária Kft. egyik legnagyobb márkakereskedése és szervize, a Citroën M5 center. A telep az André Citroën utcában található (1194 Budapest, A. Citroën utca 1-5.), ami némileg elegánsabb megoldás a cégnév megörökítésére, legalábbis egy neves autógyáros mágnásról (vagy a müncheni Műszaki Főiskola hűtőgépet megalkotó professzoráról - lásd Linde) utcát elnevezni nem tűnik első ránézésre annyira profán lépésnek.

Mivel valószínűleg nem teljes a fenti felsorolás, ezért arra kérjük olvasóinkat, küldjenek nekünk olyan céges utcaneveket, amik kimaradtak a cikkből.