Motorral ugrattak a pécsi ókeresztény kápolna üvegmennyezetére

2008.08.19. 16:04
Ismét megrongálták a pécsi Cella Septichora múzeum üvegtetejét: feltehetőleg motorral ugratott rá valaki. A berepedt mennyezet nem életveszélyes, de a környékét körbekerítették. A rendőrség rongálás miatt nyomoz.

Megrepedt a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatására kialakított Cella Septichora Látogató Központ üvegmennyezete, miután arra valaki feltehetően motorral ugratott rá keddre virradó éjjel, közölte a baranyai rendőrség sajtószóvivője. A motor súlya elég volt ahhoz, hogy megrepedjen az öt centiméter vastag, négyszáz kilogramm teherbírású speciális üvegtábla, amely az érdeklődőknek felülről enged betekintést a hétkaréjos ókeresztény kápolnába, mondta Zsobrák Péter. Az üvegtáblát ki kell cserélni, az okozott kárt a szakemberek hétszázezer forintra becsülik.

A rendőrség egyelőre vizsgálja a motivációját tekintve "érthetetlen" eset körülményeit, és ennek eredményétől függően, várhatóan rongálás miatt indít nyomozást az ismeretlen tettes ellen.

Bozóky Anita, az ókeresztény emlékhelyeket menedzselő Örökség Ház vezetője azt mondta: a repedés miatt nem életveszélyes az üvegmennyezet, de a javítás elvégzéséig biztonsági okokból körbekerítették és megtiltották, hogy az arra járók rálépjenek. A rongálás a múzeum nyitva tartását nem befolyásolja.

A központot nem először rongálták meg. Tavaly ősszel éles fémtárggyal két helyen is megpróbálták betörni az egyébként golyóálló üveget, azt megelőzően pedig bejáratára a "garázs" feliratot festették.

Pécsett tavaly márciusban adták át az ókeresztény emlékhelyek vonzerejének növelésére másfél milliárd forintból kialakított Cella Septichora Látogató Központot, mely összefogja a világörökségi műemlékegyüttest és a turistáknak az eddiginél jobb lehetőséget nyújt azok megismerésére.

A baranyai megyeszékhely nyolc évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, s annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.