Pedofil papok Chilében

2002.12.25. 18:21
Valparaíso chilei kikötőváros bírósága elrendelte egy kiskorúak megrontásával vádolt katolikus pap őrizetbe vételét.
Eduardo Olivares, a Krisztus Menedéke nevű karitatív intézmény lelkipásztora ellen az árvaház három kiskorú tagja tett egybehangzó terhelő vallomást, amely alapján a chilei gyámügy hivatalból megindította az eljárást.

A legnagyobb chilei kikötőváros püspöksége egyelőre felfüggesztette lelkipásztori tisztségéből a pedofíliával vádolt papot, de sajtóközleményben hangoztatta, hogy mindaddig ártatlannak tekinti a kedden őrizetbe vett Olivarest, amíg az illetékes hatóságok nem bizonyítják az ellenkezőjét.

Az EFE hírügynökség szerint Eduardo Olivares idén már az ötödik chilei pap, akit kiskorúak szexuális molesztálásával vádolnak. A dél-chilei Punta Arenasban két pap, Víctor Hugo Carrera és Antonio Larraín keveredett pedofília-botrányba, a fővárosban, Santiagóban José Andrés Aguirrem tisztelendőt fogták perbe hasonló váddal, és idén kényszerült száműzetésbe korábbi homoszexuális molesztálási botrányai miatt Fransisco José Cox Hunneus, La Serena város volt érseke, a pápai családügyi tanács egykori vezetője is.

Ugyanebben az észak-chilei városban néhány hete egy plébános kényszerült lemondani, miután kiderült, hogy fia született egyik hívétől.