Bíró volt a zsaroló csaló

2008.07.03. 06:32
Hamis bírósági végzésekkel próbált milliókat inkasszózni nagy forgalmú cégektől egy csaló páros. Egyikük, az ötvenéves J. Zoltán a nyomozók szerint korábban bíró is volt. A csalók kispénzűeket is megkárosítottak.

Nagy forgalmat lebonyolító gazdasági társaságok mellett autóvásárlást tervező pénzteleneket is megkárosított az a két csalással gyanúsított férfi, akiket még februárban vett őrizetbe a rendőrség. Egyikük, az ötvenéves J. Zoltán a Nemzet Nyomozóiroda szerint korábban bíróként is dolgozott, bár hogy hol és mikor, azt a rendőrök nem árulták el.

A gyanú szerint J. és társa, Zs. Árpád hamis bírósági ítéletekkel inkasszót próbáltak benyújtani cégek számláira, sikertelenül. Az esetre még februárban úgy derült fény, hogy egy tavaly történt, a mostanihoz hasonló ügy miatt a gazdaságvédelmi nyomozók körlevélben hívták fel a pénzintézetek figyelmét hasonló jellegű bűncselekményekre. Azóta a bankok ellenőrzik az okmányon megjelölt bíróságnál az inkasszó elrendelésének valóságtartalmát.

A rendőrség a konkrét ügyben négy különböző pénzintézet és a Fővárosi Bíróság elnökének feljelentése alapján indított nyomozást február közepén. Ennek során kiderült, hogy a gyanúsítottak cégenként 8-12 millió, összesen 60 millió forintot akartak átutaltatni egy Tóth Norbert névre kiállított, meghamisított személyi igazolvánnyal nyitott bankszámlákra.

A bankszámla forgalmának vizsgálatakor derült ki, hogy a csalópáros kispénzűeket is megkárosított. Zs. Árpád a gyanú szerint az ország különböző pontjain hirdetéseket adott fel, amelyekben jobbára a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) listájára kerülteknek kínált kedvezményes hitellehetőséget autóvásárlásra.

Alkalmanként ötvenezer forintot szedtek be a hirdetésekre jelentkezőktől, majd elérhetetlenné váltak. A büntetett előéletű Zs. Árpád beismerő vallomást tett. Társa, J., ugyancsak büntetett előéletű.