Kisiklott egy nemzetközi expressz Csehországban, hét halott

2008.08.08. 12:02
A sínre ráomlott egy híd, majd az EuroCity szerelvény belerohant a törmelékhalomba. Legalább 75-en megsérültek.

Kisiklott egy nemzetközi vonat pénteken Csehországban; a jelentések szerint a balesetben heten meghaltak és legalább 75-en megsérültek.

A baleset az ország északkeleti részén, Studenkában, Prágától 350 kilométerre, a lengyel határ közelében történt. A sínre ráomlott egy híd, és a Krakkóból Prágába tartó EuroCity szerelvény belerohant a törmelékhalomba. A BBC jelentése szerint a vonat körülbelül 140 kilométer/órás sebességgel haladt, amikor helyi idő szerint fél tizenegykor bekövetkezett a katasztrófa.

A friss információk szerint egy felújítás alatt lévő autópályahíd szakadt le a vonatsínekre, és a szerkezet hatalmas darabjaiba rohanva az utasokkal teli vonat mozdonya és három kocsija kisiklott. A vonaton körülbelül négyszázan utaztak.

A tűzoltók és mentők folyamatosan dolgoznak a sérültek kiszabadításán, a halálos áldozatok pontos száma sem biztos még jelenleg. "Nagyon súlyos katasztrófa történt" - mondta Radek Joklik, a cseh vasúttársaság szóvivője.

Képek a helyszínről

"Megmozdulni, eldőlni láttam a híd egyik pillérét, azonnal behúztam a vészféket, s a motorház mögé a padlóra feküdtem, hogy megvédjem magam az ütközés elől" - nyilatkozta a mozdonyvezető, aki szerencsésen túlélte a balesetet.

"A mozdony belerohant a leomlott hídba, hat kocsi kisiklott, s a híd később lezúduló törmelékei két kocsit temettek maguk alá" - közölte telefonon az MTI tudósítójával Petr Kudela, a regionális tűzoltóság szóvivője.

"Hatalmas tragédia. Bár a mozdonyvezető, amikor észrevette a veszélyt, fékezett, de a mozdony szinte megfordult a síneken, s a kocsik egymásba torlódtak" - közölte egy szemtanú az iDnes internetes hírportállal.

A baleset után néhány percen belül több tucatnyi rendőr, mentő és tűzoltó érkezett a helyszínre. A sérülteket az orvosok a helyszínen láttak el, illetve szükség esetén a közeli kórházakba, Ostravába és Olomoucba szállították. A kórházaknak nincs elegendő vérkészletük, ezért véradási felhívással fordultak a lakossághoz.

"Egyelőre nincsenek pontos és megbízható információink, hogy mi is történt valójában. A hidat április óta javították, s szünetelt rajta a gépkocsiforgalom" - közölte a rendőrség a közszolgálati rádióban.

Magyar áldozatról sem a cseh rendőrség, sem a prágai magyar követség konzuli osztálya nem tud. Szénási Lajos konzul az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre semmiféle hivatalos tájékoztatást a balesetről nem kaptak.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője úgy tájékoztatta az Indexet, hogy a csehországi katasztrófa nincs hatással a magyar vonatközlekedésre, mivel nem a magyar EuroCity vonatok egyikéről van szó. Az EC 108/109 "Comenius" járat Krakkó, Ostrava és Prága között közlekedik.

A baleset okainak megállapítására és körülményeinek kivizsgálására rendkívüli kormánybizottság alakult, s a helyszínre érkezett Mirek Topolánek miniszterelnök is. Varsóból Studénkába indult Donald Tusk lengyel kormányfő is.

A legsúlyosabb vasúti baleset cseh területen 1960. november 11-én történt a kelet-csehországi Pardubice mellett. Két személyvonat frontális ütközése 118 emberéletet követelt. A rendszerváltás utáni legsúlyosabb vasúti baleset 1995. június 24-én történt az észak-morvaországi Chrudim mellett, annak 19 áldozata volt.