Cunami pusztított a Csendes-óceán térségében

2007.04.02. 06:18
Hatan meghaltak, kilencen eltűntek, amikor egy erős tenger alatti földrengés után szökőár pusztított a Salamon-szigeteken. Volt ahol a több méter magas hullámok kétszáz méter mélyen is behatoltak a szárazföldre.

Szökőár zúdult a Csendes-óceán déli részén fekvő Salamon-szigetek több településére, miután erős földrengés rázta meg a térséget. Legalább tizenöt ember életét vesztette, sokan nyomtalanul eltűntek, közölte az NHK japán televízió a szigetország egyik vezetőjére hivatkozva.

"Információink szerint tizenöt ember vesztette életét a Nyugati tartomány székhelyén, Gizóban és környékén, ahol tíz méter magas hullámok söpörték el a házakat. A többi szigetről még nincs adat" - közölte az új-zélandi rádiónak adott nyilatkozatában Alex Lokopio, a tartomány főminisztere, majd hozzátette: az elemi csapás nyomán nagy szükség lenne segélyekre, főként ivóvízre és élelemre, de sátrakra is, mert a szökőártól sújtott lakosok még nem mernek visszatérni lakhelyükre, félve az utórengésektől és az azok nyomán lehetséges újabb cunamitól. Szavai szerint senki sem figyelmeztette a sziget lakosait a közelgő veszedelemre.

A tartomány vezető tisztségviselője több millió dollárra becsülte a keletkezett károkat. Néhány falut teljesen romba döntött az elemi csapás, közölte a sajtó képviselőivel Honiarában Fred Fakari, a Salamon-szigetek Országos Katasztrófaelhárítási Tanácsának elnöke.


Salamon-szigetek

Helyi idő szerint hétfő reggel 7 óra 40 perckor mozdult meg először a föld. A földrengés epicentruma a Salamon-szigetek fővárosától, Honiarától mintegy 350 kilométerre északnyugatra volt, fészke pedig a tengerfenék alatt 10 kilométerre.

Az amerikai Földtani Megfigyelő Központ korábbi becslését (7,6) felfelé módosítva a Richter-skála szerint 8-as erősségűnek sorolta be a földrengést, míg a japán meteorológiai szolgálat 8,1-es erejű földmozgásról számolt be.

A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ és a japán meteorológiai szolgálat is jelezte, hogy megemelkedhet a tenger szintje a földrengés miatt. Igazán komoly szökőár azonban csak a Salamon-szigetek egyes tagjait érte el, itt a több méter magas hullámok kétszáz méter mélyen is behatoltak a szárazföldre, komoly anyagi károkat okozva. Néhány órával később a hawaii központ az egész térségben lefújta a szökőár-riadót.

Az Ausztráliától csaknem 2600 kilométerre keletre fekvő Salamon-szigetek több tucat szigetből áll, és valamivel kevesebb mint félmillió lakosa van.