Gyorsbüfébe rohant a vonat a Déliben

2004.07.29. 13:37
Túlfutott a peronon és egy gyorsbüfének ütközött egy vonat a Déli Pályaudvaron. A baleset oka egyelőre ismeretlen, személyi sérülés nem történt. A Pécs-Budapest között közlekedő intercity első két kocsija letarolta az állomás álmennyezetét, valamint azt a gyorsbüfét, ami végül megállította.
A baleset csütörtökön délelőtt, három perccel fél tizenkettő előtt történt a budai vasútállomáson. Egy, az 5-ös vágányra beérkező szerelvény tolatás közben - eddig tisztázatlan okokból - nem tudott idejében megállni a vágány vége előtt, ezért túlfutott a bakon, és egy büfé épületének ütközött - adta hírül a Havariapress. A balesetben nem történt személyi sérülés, mivel a büfében dolgozó nő még idejében ki tudott menekülni a bódéból.

Emberi mulasztás történhetett

Klikk a képre!
A műszaki mentést a MÁV szakemberei végzik. Jelenleg már csak az a két kocsi van a helyszínen, amelyik beszaladt a peronra, a szerelvény ép kocsijait már eltávolították. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője az Index helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy a kár több tízmillió forintra is tehető.

A MÁV vezérigazgatója, Mándoki Zoltán az Indexnek elmondta, nagy valószínűséggel emberi mulasztás történt. A vizsgálat már elkezdődött, meghallgatták a vonatvezetőt, de ennek eredményéről egyelőre még nincsenek információk. A vezérigazgató szerint statikai kár az állomás épületében valószínűleg nem keletkezett, ugyanakkor az intercity első osztályú kocsija 15-20 méteres szakaszon lebontotta az állomás álmennyezetét. Mándoki elmondta, egy ilyen kocsi több százmillió forintba kerül, de hogy milyen kár keletkezett benne, még nem tudni.

A Misina Intercity tizennyolcas kocsijának kerékzsámolyai a nagy erőhatás ellenére nem törtek ki, és a bakot sem gyűrte maga alá a kocsi, de szemmel láthatólag nagyobb kár keletkezett a vagon mennyezeti részében és az alváz műszaki szerkezeteiben.

"Borzasztó nagy mázli"

Az állomáson a letarolt bódé melletti büfében dolgozó egyik nő kérdésünkre elmondta, hogy kolléganője épp átszaladt a szomszédos falatozóba, hogy beszélgessen az ott dolgozó nővel, amikor meglátták a bakon áttörő kocsit. "Borzasztó nagy mázlijuk volt, de szerencsére fiatalok mindketten és gyorsan el tudtak szaladni" - mesélte a büfésnő.

Az állomásépületben lévő WC üzemeltetője csak a nagy csikorgásra figyelt fel, és eleinte el sem tudta képzelni, mi ez a nagy zaj. "Azt gondoltam, hogy lenn az utcán történt valami. Aztán látom, hogy az IC ott áll mélyen benn a peronon. Nem volt itt semmiféle pánik, szerencsére alig lézengtek páran a büfék környékén" - meséli a férfi.

A vonatforgalom feltehetőleg az estére áll helyre. A vonatok többnyire időben indulnak, de tájékozódni nehéz, mivel nem működnek az elektronikus jelzőtáblák.