Ítéletidő gyilkol Amerikában

2008.12.23. 07:30
Ötven-hatvan centis hó zuhog az USA egyes államaiban, s a helyzetet bősz viharok súlyosbítják. Az utakra jégpáncél tapad, tömegesen törnek az autók (a balesetek eddig 5 ember életét követelték), néhol nincs áram, miközben az Egyesült Államok északi részein mínusz 17 fokot mértek. Kanadában sem jobb a helyzet, sőt, ott mínusz 38 fok is fagyasztja a népet.

Ítéletidő köszöntött az Egyesült Államok északi részére és Kanadára, ahol sűrű havazás és a fagyos utak nehezítik a közlekedést. A zord időjárással összefüggő közlekedési balesetekben eddig legkevesebb öten vesztették életüket. A legsúlyosabb baleset az amerikai Michigan államban történt, ahol harminc gépkocsi ütközött össze a rossz látási viszonyok miatt a jégpáncéllal fedett 94-es úton.

A közlekedést a legtöbb helyen a nagy mennyiségű hó is nehezíti. Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint az észak-dakotai Bismarckban hamarosan megdől az 1916-ban mért, 55 centiméteres rekord. A városban december eleje óta majdnem ötven centiméternyi hó esett, és további havazás várható.

Szintén nagy havazásra készülhetnek fel Oregon és Washington állam lakói: az előrejelzések szerint ugyanis csütörtök délutánig akár hatvan centiméternyi hó is eshet. "Valószínűleg ez a legrosszabb vihar 1990 óta", mondta Dana Felton, a meteorológiai szolgálat munkatársa, aki szerint a mostanihoz hasonló viharok legfeljebb egyszer érik a térséget egy évtizedben. A vihar számos helyen áramkimaradást okozott az Egyesült Államok északi államaiban, ahol több helyen is mínusz 17 Celsius fokos hőmérsékletet mértek.

Kanadában eközben 1971 óta először lehet országszerte fehér a karácsony. Montrealt már most is húsz centiméternyi hó takarja, és az előrejelzések szerint további havazás várható. A közlekedés ugyanakkor itt is problémát jelent: számos autóutat, hidat és kikötőt kellett lezárni, és több mint háromszáz járatot töröltek a torontói nemzetközi repülőtéren. A hőmérséklet országszerte fagypont alá süllyedt, a leghidegebbet az ország középső részén fekvő Saskatchewan tartományban mérték: itt hétfőn mínusz 38 Celsius fok volt.