2008 első szülöttje nem kapott semmit

2008.01.02. 11:44
Az egynapos hírnéven és az ajándékcsomagon kívül ma már nem jár semmilyen különleges ajándék az új évben elsőként megszületett gyermeknek. A Budapesten született Emma és szülei nem kaptak semmit.

Emma Budapesten, Péter Egerben született meg 2008. január 1-jén, akkor, amikor még szólt a tévében a Himnusz. Nevük megjelent a hírekben, de szüleik és ők már nem számíthatnak olyan különleges ajándékra mint az ÁB-bébi időszak első szülöttjei.

Emma, az első fővárosi baba 2008-ban

Az egykori Állami Biztosító által 1959-ben bevezetett gyakorlat szerint ugyanis az újévben legkorábban megszületett budapesti és négy vidéki gyermek életbiztosítást kapott. A privatizált biztosító folytatta a gyakorlatot egy darabig, 2000-ben azonban megszűnt az ajándékozás.

Az állam részéről utoljára 2006-ban köszöntötte Göncz Kinga akkori családügyi miniszter az újév első babáját. A kormány akkortól tette alanyi jogúvá a születéskor adott negyvenezer forint értékű babakötvényt, így az esemény jó alkalom volt a kampányolásra.

Az egri Markhot Ferenc kórházban 2008. január elsején született Péter és szülei pétervásáraiak, így szerdán a pétervásárai önkormányzat illetékesei ajándékozták meg az anyát és a kisfiút a kórházban egy ajándékcsomaggal.

Az egri önkormányzat külön megajándékozta a 2008-ban született első egri gyermeket, név szerint Kadlot Zétényt is.

A Budapesten született Emma és szülei nem kaptak semmit.