Kemény fagyokkal kezdődik február

2009.01.27. 12:52
Az ország nyugati részén már havazik, 20 centi hó is eshet. Szerdától viharos északi szél bonyolítja a helyzetet.

Kiadós csapadék érkezik a következő egy-két napban Magyarország területére. Nadrai Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesének tájékoztatása szerint az ország nyugati részében már kedden havazás várható, a középső és a keleti országrészekben ekkor még eső, havaseső lesz a jelemző.

A Nyugat-Dunántúlon átlagban akár 20 centi hó is eshet, lokálisan ennél jóval több is. A középső és a keleti országrészekben, ahol csütörtök-pénteken várható inkább havazás, 4-5 centi hóra számítanak.

A nyugat-dunántúliaknak igazi téli útviszonyokra kell felkészülniük, szerdától ráadásul viharos erejű északi szél is bonyolítja a helyzetet, ami a magasabb területeken hóátfúvásokat is okozhat.

A hóval hideg is érkezik. A nyugati országrészben már ma is fagypont körüli hőmérsékletek várhatóak, Közép-Magyarországon és keleten csütörtökig +3-5 fok várható - ezért elképzelhető, hogy a leesett hó azonnal el is olvad. Péntektől azonban már az egész országban erős lehűlés várható, -1-6, -3-8 fok is lehet, a havas helyeken pedig -10 fokra is lehűlhet a levegő.

A hétvégén már csak szórványosan várható havazás. Enyhülésre azonban egyelőre nem számíthatunk, február első hetében igazi téli idő várható.