Lakásfoglalók szállták meg VII. Eduárd brightoni nyaralóját

2008.12.11. 10:59
Megütötte a főnyereményt tizenkét leleményes brit fiatal. Kihasználva, hogy a brit törvények szerint a hosszabb ideje lakatlan házakat megszálló lakásfoglalókat nem lehet kilakoltatni, elfoglalták VII. Eduárd király egykori nyaralóját Brightonban. A négyszintes, hat hálószobás házért nemrég 1,75 millió fontot fizetett egy ismeretlen.

Fiatal lakásfoglalók szállták meg szerdán Brightonban a Fife Házat, VII. Eduárd brit uralkodó egykori nyaralóját, írja a Daily Mail. A 179 éves, négyemeletes, hat hálószobás, tengerre néző villába legalább 12, a környékbeliek szerint középosztálybelinek tűnő, illedelmes fiatal költözött be.

A fiatalok ráadásul tudatos polgárként figyelmeztetést tűztek az ajtóra, hogy az 1977-es büntetőtörvénykönyv 6. paragrafusa értelmében a házat otthonuknak tekintik, abba immár nem hatolhatnak be illetéktelenek. A ház ugyanis hónapok óta lakatlan, állítólag új tulajdonosa van, aki eddig nem adott hírt magáról. Mivel lakatlan volt, egyben beköltözhető is.

Ha a fiatalok érvényesíteni tudják jogaikat, nagyot nyerhetnek. A ház utolsó ismert tulajdonosa, a TelecomOne távközlési céget birtokló Patrick Naughton 2002-ben 3,4 millió fontot (egymilliárd forintot) fizetett érte. Az ismeretlen új tulajdonosok állítólag 1,75 millió fontot (525 millió forintot) fizettek érte.

A Fife Házat 1829-ben Devonshire hatodik hercege építtette legénylaknak. A herceg halála után Lujza hercegnő, VII. Eduárd lánya vásárolta meg. A király gyakran nyaralt itt, 1908-ban betegségéből is itt lábadozott.

A szemfüles fiatalok kivívták a szomszédság haragját. "El se hiszem, hogy ezek az ingyenélők azt gondolják, joguk van ebben a lenyűgöző házban élniük. Imádkozom, hogy megóvják és ne partizásra használják" - nyilatkozta egy szomszéd a Daily Mailnek. A lap a házfoglalókkal is beszélt, igaz, csak a levélnyíláson keresztül. A fiatalok azt mondták, nem akarnak partizni és természetesen megóvják a házat.

A brit rendőrség nem kíván intézkedni. A helyi rendőrség szóvivője szerint a házfoglalás nem bűncselekmény, az ügyben a tulajdonos kezdeményezhet polgári eljárást.