Gyanús port küldtek egy amerikai banknak

2008.10.22. 11:52
Gyanús fehér porral töltött leveleket kapott több amerikai bankfiók és két szövetségi intézmény. A fehér por egyelőre nem tűnik veszélyesnek, valószínűleg csak kalcium.

Több mint harminc, gyanús porral töltött borítékot postáztak a Chase bank több bankfiókjába kedden, jelentette az AP. Az FBI szerint ez az első extrém támadás a pénzügyi válság miatt.

A gyanús por az első vizsgálatok szerint nem tartalmaz mérgező toxinokat, nem veszélyes. Az FBI oklahomai irodája szerint - az államban nyolc ilyen levél is előkerült - a gyanús por valójában ártalmatlan kalcium. Mindenesetre további vizsgálatokat is végeznek.

Az FBI a texasi Amarillóban kutat a levelek feladója után, mivel mindegyik levél ottani postabélyegzővel volt feladva. Az FBI közlése szerint a Chase bank atlantai, chicagói, columbusi, dallasi, denveri, newarki, New York-i Oklahoma City-i és washingtoni fiókjai kaptak gyanús levelet. Az azonos forrásból származó levelek közül az elsők hétfőn érkeztek meg a bankfiókokba.

Két állami intézmény, a Szövetségi Betétbiztosító dallasi irodája és a Szövetségi Takarékossági Felügyelet Dallashoz közeli, irvingi irodája is kapott a levelekből. Az AP jelentése szerint az incidensekben senki sem sérült meg.