Többen is fizettek az 54 000 forintosokkal

2008.12.03. 10:36
Állítása szerint egy szolnoki szeméttelepen találta az 54 ezer forintos bankókat az a 17 éves fiatalember, aki idős férfit csapott be a pénzzel. A 20 ezer forintosra hasonlító 54 ezer forintosból 25-öt találtak a fiúnál, de a pénzzel nemcsak Kétpón, hanem Szolnokon is fizettek az elmúlt héten. A csalók ott is lebuktak.

Kétpón birkákat vettek az 54 ezer forintosokkal. Az idős férfinek fel sem tűnt, hogy ilyen címletű bankó nincs forgalomban, sőt még örült is, hogy a megbeszélt 100 ezer helyett 108 ezret kapott. Még akkor sem hitte el, hogy becsapták, mikor a helyi postán közölték vele, hogy nem tudják a pénzt felváltani, mert ilyen címlet nincs. A férfi csak ezután tett feljelentést hétfőn. A pénzt egy 17 éves helyi fiatalembertől kapta, aki a rendőröknek elmondta: egy szolnoki szeméttelepen találta a bankókat, összesen 25 darabot. A pénzt meg is találták nála a rendőrök.

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: nemcsak Kétpón, hanem elmúlt héten pénteken Szolnokon is felbukkantak az 54 ezresek. Szolnokon több mint kétszázezer forintért vettek lovakat a bankókért. A kárvallottaknak ott is csak később esett le, hogy ilyen pénz nincs forgalomba.

A rendőrség a szolnoki csalókat is megtalálta, hasonlóan a kétpói fiatalemberhez, ők is azt mondták, hogy egy szeméttelepen találták a pénzt. A rendőrség vizsgálja, hogy a két eset csalói ismerték-e egymást, és egyelőre keresik a bankók gyártóját is. Az ügyben egyelőre csalás miatt indult eljárás, azt ugyanis még tisztázni kell, hogy pénzhamisításnak számít-e az, ha valaki olyan címletű bankókat gyárt és hoz forgalomba, amelyek tulajdonképpen nincsenek.