Coffee shopokat zárnak be két holland kisvárosban

2008.10.24. 11:41
Két holland kisvárosban szigorítják a fűfogyasztás szabályait, mert a városvezetés szerint a tömeges drogturizmus rossz hatással van a helyiekre. Roosendaal és Bergen-op-Doom összesen nyolc coffee shopját két éven belül zárják be, addig is öt grammról kettőre csökkentik az egy vevőnek eladható fű mennyiségét.

Két hollandiai városban be akarják zárni a kannabiszt forgalmazó kávézókat, mert állításuk szerint rossz hatással van a heti 25 ezer francia és belga fűturista a helyiek mindenapjaira, írja az AFP.

"A puha drogokra épülő turizmus a motorja a keménydrogokhoz kötődő bűncselekményeknek. Túlságosan nagy a köznyugalomra gyakorolt negatív hatása " - olvasható a két település közös közleményében.

Az ország délnyugati részén fekvő Roosendaal és Bergen-op-Doom városkák helyi hatóságai csökkenteni szeretnék a nagyszámú látogatóval együtt járó közlekedési dugókat, és a növekvő számú bűncselekményeket, így például az illegális drogkereskedelmet, indokolták a döntést.

Jövő februárban kezdik el bezárni a két város összesen nyolc kávézóját, úgy tervezik, két éven belül mindet megszüntetik.

Addig is a jelenlegi öt grammról két grammra csökkentik a naponta egy vevőnek eladható marihuánát. A hollandiai törvények szerint öt gramm füvet bárki magánál tarthat.