Mindegy, ki a gyorshajtó, az autótulaj fog fizetni

2007.10.05. 09:21
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök politikai évindítójában jelentette be, hogy nulla toleránciát hirdet a közlekedési szabályszegőkkel szemben. A már készülőben lévő szabályozás a Népszabadság pénteki cikke szerint az autótulajdonosokat büntetné a szabályszegésekért, függetlenül attól, hogy ki vezette a gépjárművet.

Gőzerővel készülnek a miniszterelnök által meghirdetett 48 pont közlekedésbiztonságot érintő törvénymódosításai, írja a pénteki Népszabadság. Gyurcsány Ferenc nulla toleranciát hirdetett a közlekedési szabályszegőkkel szemben. A miniszterelnöki elképzelés alapján például gyorshajtás esetén az autótulajdonost büntetnék, függetlenül attól, hogy ki vezette a járművet.

A Népszabadság birtokába jutott munkaanyag szerint módosítanák a közúti közlekedésről szóló törvény módosításával felhatalmazást adnának a rendőrség mellett a közútkezelőknek is, hogy a szabályszegő autósokról és a jármű rendszámáról felvételeket készítsenek. A tervezet e mellett önkormányzatoknak, cégeknek, sőt magánszemélyeknek is lehetővé tenné a szabálysértés dokumentálását. A fényképfelvételeket két napon belül kellene átadni a szabálysértés szakcionálásában illetékes hatóságnak.

A tervezet magában foglalja azokat a szabálysértéseket, amelyekért a jövőben az autótulajdonos is felelős volna. Ilyen lenne a maximális sebesség túllépése, az elsőbbségadás be nem tartása, a buszsáv használata, vagy éppen a szabálytalan parkolás. A bírság összege 30 és 300 ezer forint közötti lehetne. A javaslat szerint az ittas vezetést is határozottabban szankcionálnák, már a legkisebb alkoholos befolyásoltság esetén bevonnák a még a helyszínen a jogosítványt és növelnék a brság összegét is.