Magyar tűzoltók indulnak Görögországba

2007.08.26. 21:56
Eddig 56-an haltak meg a görögországi tüzekben, ami már Athént fenyegeti. A hatóságok szerint gyújtogatások miatt csaptak fel a lángok, két gyanúsítottat elfogtak. Hétfőn reggel 18 magyar tűzoltó indul a görögök segítségére.

A Peloponnészosz-félszigeten, Görögország déli részén péntek óta tomboló tűz vasárnap késő délutánra elérte Olümpia települést, és közel volt az ókori görög olimpiák helyszínéhez. A tűzoltóknak végül megállítani a lángokat, mielőtt elérték volna az ókori olimpiai játékok helyszínét. Vasárnap 57-re nőtt a tüzek halálos áldozatainak száma.

A településen még égnek a lakóházak, és a tűz elérte az olümpiai múzeumot is, amely szemközt áll a Zeusz-szentéllyel. Az áramellátás megszakadt, a múzeumot kiürítették.

Képek a görögországi tüzekről

A Zeusznak ajánlott olümpiai szentély adott otthont az ókori játékoknak i.e. 776-tól az i.sz. IV. századig. A hely rajta van az UNESCO világörökségi listáján. A közelben fekvő falvakból elkezdték kitelepíteni a lakosokat.

A görög kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, miután az erdőtüzek kiterjedtek a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére és más területekre. Vasárnapra már 57 ember halt meg az országban az erdőtüzek miatt.

A hatóságok nem fedik fel az áldozatok kilétét, de rendőrségi források szerint a péntek óta áldozatul esettek között hét gyerek is van.

Több száz ház semmisült meg eddig a tűzvészben, több ezren menekültek el otthonaikból, több tízezer hektár erdő pusztult el eddig az ország történetének legpusztítóbb tűzvészében.

Tűzfészkek

Több európai ország felajánlotta segítségét Görögországnak az erdőtüzek oltásához. Speciális repülőgépeket és helikoptereket küldtek, illetve küldenek a dél-európai országba.

Magyar tűzoltók indulnak a görögországi tűz oltására

18 fővárosi tűzoltó és egy orvos járművekkel és tartalék felszerelésekkel indul hétfőn reggel Görögországba, hogy az ott tomboló erőtüzek oltásában segédkezzen.

A válogatott csapat a fővárosi tűzoltóság Dologház utcai épületétől indul el két járműfecskendővel és két, tartalék felszereléseket, élelmiszert szállító autóval Görögországba. A csoportot Cziva Oszkár tűzoltó ezredes vezetője irányítja.

Letartóztatások a tűz miatt

A görög rendőrség eközben két személyt fogott el, akiket gyújtogatással gyanúsítanak, adta hírül a CNN. A 65 éves férfit az Areópolisz közelében pusztító tűzzel kapcsolatban fogták el, ahol öt ember elégett és egy tűzoltó szívinfarktust kapott, miközben a lángokkal küzdött. Egy 77 éves asszony pedig zaharói kertjében sütött, amikor lángra lobbant az aljnövényzet, a hatóságok őt is gyújtogatással gyanúsítják.

A hatóságok vizsgálnak egy mobiltelefonhoz csatlakoztatott gázpalackot, gyúlékony anyaggal átitatott rongyokat, amiket Athén külterületén találtak. Szemtanúk több ismeretlen láttak arrafelé.

Nincsenek veszélyben magyarok

Az athéni Magyar Nagykövetség nem tud a görögországi erdőtüzek miatt bajba került magyar állampolgárokról, mondta el az Indexnek Oláh Lajos konzul. Az ország katasztrófa sújtotta területeit magyar turisták szervezetten nem szokták felkeresni.

Görögországban már régóta tartós szárazság van. Jó hír az oltásban résztvevőknek, hogy a szél jelentősen enyhül. Szombaton még olyan erejű volt a szél, hogy a Peloponnészosz félszigetről Athénig fújta a füstfelhőket.

Az erdőtüzek füstje a NASA műholdképén

A konzul az áldozatok magas számának okairól nem bocsátkozott találgatásokba, de tény: a legtöbben a Peloponnészosz belső részein vesztették életüket, ahol sok néhány száz lakosú, eldugott apró falu van.

Görögországban szeptember 16-án parlamenti választást tartanak, jelenleg nincs szó arról, hogy a szerencsétlenség miatt esetleg elhalasztanák, de a politikusok zöme felfüggesztette választási kampányát, hogy részt vegyenek a károk elhárításában. A hétfőig tartó háromnapos nemzeti gyász alatt kampánycsendet hirdettek.

Magyar segítség

A Külügyminisztérium segítséget ajánlott Görögországnak a tüzek megfékezésében és a tragédia elhárításában, a részletekről tart az egyeztetés. "A Magyar Köztársaság kormánya aggodalommal vegyes együttérzéssel követi a görögországi erdőtüzek nyomán kialakult természeti katasztrófa eseményeit. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonbeszélgetést kezdeményezett görög partnerével, Konsztantin Karamanlisszal, erre várhatóan a mai napon sor kerül" - közölte Odze György, a tárca szóvivője. A beszélgetés időpontja egyelőre azért bizonytalan, mert a görög kormány válságtanácskozást tart.

A magyar külügyminisztérium azt javasolja, hogy a Görögországba utazók - úti céljuktól függően - indulás előtt tájékozódjanak az utazási irodánál, vagy szállásadójuknál. A görögországi természeti katasztrófával összefüggő legfontosabb hírek megtalálhatók az athéni magyar nagykövetség honlapján is.

Erdőtüzek Idahóban és Kaliforniában is

A lakott területeket is fenyegetik az erdőtüzek az egyesült államokbeli Idaho államban, Ketchum városától délre. Az erős szél miatt helyi idő szerint szombaton a tűzoltók nem tudtak dolgozni sem a földön, sem repülőgépekről. Az utóbbi három napban úgy tűnt, hogy nem terjednek tovább a lángok, és a 100 négyzetkilométernyi égő terület 38 százalékát már uralmuk alá vonták a tűzoltók, de a feltámadt szél újra lángra lobbantotta a parázsló növényeket. A hatóságok kötelezték mintegy ezer ház lakóit, hogy hagyják el otthonukat. Egyelőre egyetlen épületben sem esett kár. A kitelepítetteket középületekben helyezik el.

Kalifornia Santa Barbara megyéjében az egy hét óta tartó tűz ismét lábra kapott szombaton, noha úgy tűnt, sikerül eloltani. A lángok közel ezer négyzetkilométeren pusztítanak, és szombaton ennek 83 százalékán már megfékezték a tüzet. A térségben egyelőre nem rendeltek el kötelező kitelepítést, a hatóságok csak ajánlják a lakosoknak az elköltözést.