Beborította a hó az Egyesült Államokat

2008.12.19. 07:47
A sivatagi Las Vegasban 9 centi hó esett, 29 éve nem volt ilyen. Karácsonyig még három nagy hóvihar söpörhet végig az egész országon.

Hatalmas hóvihar söpört végig az Egyesült Államokban, a gyorsan mozgó front nyomán szinte valamennyi északi államban legalább 2,5 centi hó esett, de Massachussetstől Minesotáig és Iowáig, illetve a Sziklás-hegységben helyenként 30 centi is.

Bernie Rayno, az AccuWeather.com meteorológiai weboldal vezető meteorológusa szerint a karácsonyt megelőző napok lehetnek a 2008-2009-es tél legviharosabb időszaka. A műlt héten kezdődött viharok jóslata szerint egészen karácsony napjáig esővel, jéggel és hóval boríthatják az országot.

A jövő héten három nagyobb hóvihar is áthalad majd az országon nyugat-keleti irányban. Ezek az ország északi részén friss havat, a déli államokban komoly esőzéseket hozhat, a köztes régiókban pedig jegesedést. Azaz, a karácsony előtt amúgy is túlterhelt légiközlekedés teljesen összeomolhat.

Az ítéletidő méreteire jellemző, hogy a sivatagi Nevada államban 29 éve nem látott mennyiségű hó esett az elmúlt órákban. A CBS Las Vegas-i adója szerint 9 centiméter hó hullott a városra. Azóta most fordult elő elöször, hogy bezárták a körzet iskoláit.