Foglyul ejtette egy emelőkosár a vezérkari főnököt

2008.01.15. 17:03
Negyedórás próbálkozás után, a szerkezet vész üzemmódjának kapcsolásával tudták csak lehozni a magasból a Magyar Honvédség vezérkari főnökét, aki egy tűzoltóautó emelőkosarában rekedt kollégáival.

Részt vett a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság hétfő délutáni technikai bemutatóján a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Havril András vezérezredes is.

A parancsnokok a bemutatón (Fotó: Kis-Guczi Péter/langlovagok.hu)

A honvédség főnöke a tűzszerész-parancsnok, valamint a tűzoltóparancsnok társaságában kipróbálta a tűzoltóság egyik emelőkosaras daruját. A szerkezet kezelőjével indultak 53 méter magasba, a szerkezet azonban, mielőtt a teljes magasságot elérte volna, megállt, és úgy maradt.

A négyszáz kilónyi teher biztonságos emelésére megkonstruált, és ennek a határán lévő szerkezetben az erős oldalszél miatt kapcsolt be a biztonsági mechanizmus. A tűzoltók közel negyed órán át dolgoztak a magasban rekedtek visszaeresztésén, végül csak vészüzemmódba kapcsolva volt hajlandó leereszkedni a kosár.

Háttérben egy emelőkosaras autó (Fotó: Kis-Guczi Péter/langlovagok.hu)

A vezérkari főnök azonban nem esett pánikba a magasban, mindezeket megelőzően ugyanis végignézte azt a "horrorfilmet", amellyel a tűzoltók az állományba jelentkezőket tesztelik, és válogatva tartalmazza a tűzoltóság lefilmezett káreseteinek legjavát.