Ötszázan haltak meg a hőségtől Magyarországon

2007.07.24. 16:37
Országosan mintegy 500 ember halálát okozhatta a hőség. A közép-magyarországi régióban 30 százalékkal többen haltak meg, mint egy átlagos hőmérsékletű nyári időszakban az elmúlt héten.

Noha Európa több országából, például Romániából naprakész adatokat közölnek arról, hogy hányan vesztették életüket a hőség miatt, Magyarországon keddig nem közöltek erről semmilyen statisztikát. A mentősök a múlt héten csak annyit mondtak az Indexnek, hogy nem érzékelhető, hogy többen kérnék a segítségüket, mint egy átlagos kánikulai napon. Falus Ferenc tisztifőorvos kedden bejelentette, az átlaghoz képest a közép-magyarországi régióban kétszázharminccal több, országos szinten pedig mintegy ötszáz ember idő előtti halálát okozta a hőség.

A főorvos közleményében azt írja, hogy a "statisztikailag várthoz képest" kevesebb haláleset történt a hőség miatt, ami az ÁNTSZ figyelemfelhívása nyomán az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának is köszönhető.

A halálozási szám növekszik

Falus Ferenc írja, az Országos Környezetegészségügyi Intézet több éves megfigyelései alapján az átlaghőmérséklet emelkedésével a napi halálozási szám növekszik. Statisztikák szerint 27 fok felett többen haltak meg, mint az elmúlt harminc évben átlagosan.

A július 15. és 22. közötti időszakban a napi átlaghőmérséklet öt napon keresztül 30 Celsius-fok fölött volt az ország nagy részén, több melegrekdord, így az abszolút melegrekord is megdőlt. Szerda estig a Kárpát-medencén egy hidegfront vonul át, amelynek hatására záporok, zivatarok várhatók és több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Jégeső is lehet.