Tabloid húsvét

2000.04.23. 16:04
Vallási fanatikusok és prűd szentatyák, kutyagyilkos csokitojások és horgászokat kergető fóka: a hírügynökségek idén húsvétkor is beszámoltak az ünnep viccesebb vonatkozásairól.

Tilos a misén a miniszoknya

Kolumbiában kitiltotta a miniszoknyát viselő nőket húsvéti miséjéről Ener Glotario atya. A barranquillai Szentháromság-templom papja szerint illetlenség ilyen hiányosan öltözve megjelenni a szertartáson. A karibi parton fekvő városban gyakori a 35 foknál is nagyobb hőség, így a miséket látogató nők általában nem öltöznek annyira konzervatívan, mint más katolikus országokban.

Kutyagyilkos csokitojások

tojás A húsvéti csokitojások a kutyák számára halálos mérget tartalmazhatnak. Az emberekre ártalmatlan theobromintól a kutyák hánynak, hasmenésük lesz és görcsökben fetrengenek, nagy mennyiségben pedig halálukat is okozhatja a csokoládé fogyasztása. A kutyákra legveszélyesebb csokoládéfajta a kakaópor, a legkevésbé veszélyes pedig a tejcsokoládé. Az angol Nemzeti Kutyavédő Liga felszólította a kutyatulajdonosokat arra, hogy zárják el kedvenceik elől a veszélyes édességeket.

Nyuszivédők New Yorkban

nyuszi A New York-i Nyuszimentő és Rehabilitáló Csoport aggódva készül a húsvéti ünnepekre. Mary Cotter, a csoport vezetője szerint év közben is több tucat kedvencnek vásárolt, majd kidobott nyuszit kell megmenteniük a közparkokból és az utcákról, de húsvét után különösen rossz a helyzet. A nehézségek mellett szerencsésen végződött történetekről is beszámolt a nyuszimentők vezetője. Egy menedzser például a legbetegebb nyuszit választotta, annak ellenére, hogy az állat kezelése és gyógyszerei hatalmas összegekbe kerültek. Egy kisgyerek pedig a legcsúnyább, legcsapzottabb nyuszit vitte haza, nehogy szegény örökre gazda nélkül maradjon. ,,Pont amikor elvesztenéd az emberekbe vetett hitedet, akkor tesz valaki olyasvalamit, amit alig tudsz elhinni." - mondja Mary Cotter.

Keresztrefeszítések a Fülöp-szigeteken

buszsofőr Tizenegy filipínó feszíttette magát keresztre nagypénteken Cutud városában, Manilától 80 kilométerre északra. A szertartást a katolikus egyház tiltakozása ellenére minden évben megtartják. A bűneikért vezeklő férfiakat és nőket a tenyerükön és talpukon átütött százas szögekkel erősítették a durva fakeresztekhez, majd három perc múlva levették őket. A Krisztus szerepét játszó 44 éves buszsofőr, Chito Sangalang 15 éve fogadta meg, hogy minden évben részt vesz a rituáléban, idén feszítik keresztre 14. alkalommal. Sangalang tettével anyjának tüdővészből való szerencsés felgyógyulásáért ad hálát.

Pánik a sevillai körmeneten

Sevillában pánik tört ki a nagypénteki körmeneten, amikor egy férfi egy 30 centis konyhakéssel hadonászni kezdett a több százezres tömegben. Mintegy harminc embert kellett elsősegélyben részesíteni, miután a körmenet megriadt nézői egymást fellökve és eltiporva próbáltak menekülni a férfi elől. A rémült nézők sérüléseit a helyszínen ellátták, csak hármukat kellett kórházba szállítani. Az évente megrendezett, népszerű turistalátványosságnak számító vallási ünnepségen életnagyságú Mária-és Krisztus-szobrokat hordoznak körbe virágokkal díszített kocsikon.

Fóka a húsvéti horgászversenyen

fóka Egy kéttonnás elefántfóka elfoglalta a húsvéti horgászverseny helyszínéül kiválasztott mólót Új-Zéland Gisborne nevű kisvárosában. A Simpson család apukája után Homernak keresztelt fóka két hete telepedett a móló alatti partszakaszra, ahol meglehetősen agresszívan védi területét. A természetvédelmi hivatal munkatársa szerint más helyszínt kell keresni a minden évben megrendezett versenynek. Homer már vakarózás közben összezúzott több autót, lakókocsit és fát, az emberek közeledésére pedig ugyancsak harciasan reagál.