Jövő héten 40 fok lesz

2007.07.13. 10:48
Hétvégén még kellemes meleg várható, hétfőtől azonban beköszönt a kánikula, és a jövő hétvégéig nem is szabadulunk tőle. A legmelegebb nap csütörtökön lesz, a nappali csúcshőmérséklet 40 körül alakul. Vasárnaptól hőségriadót rendelt el a tiszti főorvos.

A következő egy hétben erőteljes melegedés várható, a hőmérséklet napról napra emelkedik, mondta el az Indexnek Vadász Vilmos meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Már hétvégén az átlag fölé emelkedik a hőmérséklet, sok napsütés várható, bár nem mindig lesz zavartalan.

Szombaton az ország északkeleti részében még lehetnek felhősebb időszakok, esetleg zápor is előfordulhat, vasárnaptól keddig azonban zavartalan napsütés várható. Szerdán és csütörtökön nyugaton és északon azonban ismét kell számítani záporokra, zivatarokra.

A hőmérséklet a nyugati országrészben szombaton eléri a 30 fokot, északkeleten 27 fok körül alakul, vasárnap pedig már 30-35 fok várható. A Havaria Press értesülései szerint másodfokú hőségriasztást rendelt el vasárnapra az országos tiszti főorvos. Mivel a forró időszak várhatóan a jövő héten is folytatódik, így a tiszti orvos döntése alapján hétfőtől csütörtökig harmadik fokozatú hőségriadó lesz érvényben.

A Tisztiorvosi Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy ebben az időszakban a kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, különösen kedvezőtlenül hat az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzők szervezetére.

A jövő hét elejétől kezdve 35 fok fölé emelkedik a nappali csúcshőmérséklet, csütörtökön rekord közeli meleg lesz, délután 40 fokra kell számítani. Pénteken kissé mérséklődik a hőség, de a hőmérséklet még mindig nem csökken 30 fok alá, az ország délkeleti részén továbbra is marad a 35 fok körüli meleg. A jövő hétvégén azonban már van remény arra, hogy megszűnik a kánikula.