Szombaton volt a tél legkeményebb éjszakája

2009.01.04. 10:19
Nyolc fok hiányzott ahhoz szombat éjjel, hogy megdőljön az 1938-as negatív rekord: akkor Tatabányán -26 fokot mértek. A hét elején kisebb enyhülés várható, de csütörtöktől ismét erős fagyok lesznek.

A hidegrekordok ugyan nem dőltek meg, azonban az idei tél leghidegebb éjszakája volt a szombati, a hét elején kisebb enyhülés várható, de csütörtöktől ismét erős fagyok lesznek, mondta Gyuró György, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Vasárnapra virradóra az országban több helyen is mértek -10, -15 fokot. A leghidegebb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson volt, ott -18 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

A hét közepén ismét anticiklon épül fel Közép-Európa felett, megint gyakran derült lesz az ég, sokfelé zúzmarás köd képződik, ezért akkor ismét erősebb lesz az éjszakai lehűlés. A jelenlegi modellszámítások szerint csütörtökön, pénteken és szombaton hajnalban a hóval borított területeken mínusz 15 foknál is hidegebb lehet hajnalban, míg napközben mínusz 2 és mínusz 7 fok körül alakul a hőmérséklet, írta az MTI.

Az abszolút negatív rekordok azonban még nem dőltek meg. 1938-ban Tatabányán csaknem -26 fokot mértek. Budapesten hajnalban -8, -10 fokig hűlt le a levegő, de itt is mértek már valamivel több mint -18 fokot, 1891 telén.

A hazai sípályák közül Eplényben és Mátraszentistvánon van a legtöbb hó, miközben a Normafa vagy a Mecsek hómentes. Az időjárásról és a hójelentésekről részletesen itt olvashat>>>

A Szántód-Tihany közötti vízen kialakult 3-4 centiméteres jeget még áttöri a komphajó, így a balatoni kompközlekedés egyelőre nem áll le, írta az MTI. A révállomásfőnök szerint amennyiben továbbra is -5, -10 fok lesz éjszakánként a hőmérséklet, és nem támad fel a jeget megtörő szél, akkor pár napon belül "beállhat" a Balaton. Ez esetben rákényszerülhetnek a kompjárat szüneteltetésére.

Telítettek az éjjeli menedékhelyek

A szokatlan hideg miatt a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatához is több bejelentés érkezett a hétvégén. Vasárnap reggelig a fővárosban működő kríziskocsinak összesen 130 riasztása volt, ebből 41 utcai bejelentés.

Országszerte és Budapesten is 94 százalékos az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága. Ez azt jelenti, hogy az este 6 és reggel 8 óra között nyitva tartó fővárosi melegedők 1067 férőhelyéből 1050 volt foglalt.

Mínusz 26,6 fokot mértek Svájcban

Megdőlt az idei tél hidegrekordja Svájcban: -26,6 Celsius-fokot mértek vasárnapra virradó éjszaka Samedan településen. Az új rekord 0,3 fokkal haladja meg az előzőt, amelyet ugyancsak ebben a faluban mértek december 28-án. A mostani rekord ugyanakkor nem szárnyalta túl a tavalyi téli csúcsot: azt -28 fokkal La Brevine település tartja, de ebben a faluban most "csak" -25,8 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. Mindkét csúcs messze alulmúlja a -41,8 fokos abszolút svájci fagyrekordot, amelyet 1987. január 12-én jegyeztek fel. (MTI)