Piros riasztás van hat megyében

2008.01.27. 09:38
Épületekben és a közlekedésben okozott károkat eddig a szélvihar, sérülések viszont nem történtek, bár Győr-Moson-Sopron megyében életveszélyessé vált egy családi ház. Több helyen fa dőlt sínekre, vezetékre A meteorológiai szolgálat hat dunántúli megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást rendelték el. Közép-Európa több országában is ítéletidő van, Ausztriában négy sérültje, Lengyelországban már egy halottja is van a szélviharnak.

Szombat éjszaka megérkezett a viharos szél az országba, a széllökések miatt a tűzoltók szombat éjjel mintegy nyolcvan, vasárnap napközben egyes Dunántúli megyékben megyénként 60-70 riasztást kaptak. Az erős szél kezdetben főleg az ország északi megyéiben adott munkát a tűzoltóknak, a szélvihar gócpontja vasárnap a Dunántúlra tevődött át.

Piros riasztás Észak- és Nyugat-Dunántúlon

A helyzet vasárnap tovább romlott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt hat dunántúli megyére – Komárom-Eszterom, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Veszprém, Vas és Zala – a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki, ezt vasárnapig éjfélig biztosan érvényben tartják. A narancsssárga riasztás maradt érvényben a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon.

Nézze meg képeinket!

A piros riasztás nagyon erős vihart jelent, a meteorológusok most azt mondják, a késő délutáni, esti legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 km/órás sebességet is (korábban 90-110 km/órás sebességű szélvihart vártak). Most főként Veszprém megyében valószínűsíthetők 120 km/órás sebességű széllökések. Budapesten 60-80 km/órás széllökések várhatóak, a nagyobb széllökések a budai oldalon valószínűek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a jobbára erős északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. Az erős szél pozitív hatása, hogy a délelőtti borús órák után délutántól észak felől csökkenhet a felhőzet. Jó időre azonban ne számítsunk: a felhőátvonulások azonban többfelé várható eső, zápor, északkeleten a hegyekben hózápor is lehet.

Szakad, dől, repül

A vihar miatt senki nem sérült meg – bár a 85-ös főúton egy autóra dőlt fa, de a sofőrnek nem lett baja –, azonban az erős szél komoly károkat okozott. Életveszélyessé vált egy családi ház a Győr-Moson-Sopron megyei Iván községben, miután a viharos szél olyan mértékben bedöntötte az épület tűzfalát, a házban lakó három felnőttet és négy gyermeket kiköltöztették.

Ágakat tört, kéményt döntött és cserepeket sodort le Győr-Moson-Sopron megye számos pontján. Sopronban a tévétoronynál az úgynevezett betápláló légvezetékre fák dőltek, a vezeték megsérült, így a létesítmény az önálló aggregátoros áramellátásra állt át. A katasztrófavédelmi igazgatóság délelőtt körülbelül 50 bejelentést kapott a helyenként 90-100 kilométeres szél okozta károk miatt. A viharos szél Tápon egy kéményt döntött le, Győrben egy panelház tetejéről szakította le a szigetelést, Sopronban is több épület tetejét bontotta meg.

Az energiaellátásban eddig nem okozott tartós problémákat a szél, a közlekedésben azonban igen. A 8-as főút veszprémi elkerülő szakaszán, a balatonfüredi csomópontnál például a szél letépte az úttest fölötti forgalomirányító jelzőlámpákat, ezek visszaszerelését a déli órákban megkezdték.

Több helyen megrongálódtak a vasúti felsővezetékek. Így Budapest és Pécs között a kora délutáni órákig 30-40 perceket késtek a vonatok, egy szakaszon ugyanis csak dízelmozdonyok tudják vontatni a szerelvényeket. Leszakította a szél vasárnap reggel a vasúti felsővezetéket Kiskunmajsa és Harkakötöny között is, itt pótlóbuszok szállították az utasokat. A Veszprémvarsány és Tápszentmiklós közötti vasútvonalra fa dőlt.

Miskolcon az avasi városrészben egy üzlet tetejét tépázta meg a szél, az alumíniummal borított tetőt a gerendával együtt szaggatta ki a helyéről 100 négyzetméteren. A borsodi megyeszékhely több pontján is fákat csavart ki a szél.

Veszprém megyében a 8-as főúti lámpaszaggatás mellett Pápán és környékén okozott károkat a vihar. A városban a piactérnél megbontotta néhány ház tetőzetét, Kup és Bakonypölöske községben fák dőltek a közútra.

Halálos áldozat a lengyeleknél

A szélvihar nemcsak hazánkban okoz komoly károkat. Közlekedési problémákat okozott, fákat döntött ki és háztetőket szaggatott le a helyenként óránkénti több mint száz kilométer sebességű szélvihar a vasárnapra virradó éjjel Csehországban - közölte reggel a CT24 közszolgálati hírtelevízió. A vihar által kidöntött fák Észak-Morvaországban megrongálták a Prága és Ostrava közötti vasútvonalat, aminek következtében a Csehországból Szlovákiába és Lengyelországba, valamint az ellenkező irányban közlekedő nemzetközi gyorsvonatok több mint háromórás késéssel értek célba - mondta Ondrej Kubala, a cseh vasutak szóvivője.

A Lengyelországot két napja sújtó szélvihar vasárnapra virradóra egy halálos és több sérült áldozatot követelt, fák dőltek ki, számos helyen megszakadt az áramszolgáltatás. A halálos áldozat egy gépkocsivezető, akinek autójára rádőlt egy fa az ország középső részén található Ciechanów város közelében. A vele utazó felesége és hat hónapos gyerekük megsérült. A nyugat-lengyelországi Poznan környékén a szél leszakított több faágat, amelyek közútra estek és három balesetet okoztak. Két sérültje van e baleseteknek. Főleg az ország középső és nyugati részén okozott áramkimaradást, hogy a szél miatt zárlat keletkezett az elektromos hálózatban. Ezekben az országrészekben házak tetejét is leszakította a vihar.

Lezárt alagutak Ausztriában

Súlyos károkat és közlekedési gondokat okozott az orkánerejű szél Ausztria keleti és déli vidékén vasárnapra virradóan. A viharnak, amely a nap folyamán lankadatlanul tombolt tovább, négy súlyos sérültje van. A helyenként az óránkénti 130-145 kilométeres sebességet is elérő széllökések számos helyen kidöntötték a fákat és a villanyoszlopokat, tetőket és homlokzatokat rongáltak meg, villanyvezetékeket szaggattak le. A kidőlt fák miatt jó néhány országutat le kellett zárni a forgalom elől. Az A2-es déli autópályán több alagútban időlegesen szünetelt a közlekedés, mert a letépett vezetékek miatt nem volt világítás.

Fennakadásokat jelentettek Kelet-Tirolból, Felső- és Alsó-Ausztriából, Stájerországból, Burgenlandból és Karintiából egyaránt. Az utóbbi tartományban vasárnap délelőtt csaknem tízezren voltak áram nélkül a szélvihar pusztítása nyomán. Stájerországban nyolcvanezer, Burgenlandban tizenötezer, Alsó-Ausztriában húszezer háztartás nélkülözte részlegesen az áramszolgáltatást. A hatezer stájerországi transzformátorállomás közül ezer kapcsolódott le a hálózatról. Az ország nagy részén végigsöprő orkán a fővárost, Bécset sem kímélte, különösen a tömegközlekedés akadozott.

Az Osztrák Vöröskereszt közlése szerint a vihar két McDonald's-alkalmazottat súlyosan megsebesített Grazban. Éppen a gépkocsibejárót akarták sorompóval lezárni, amikor egy szélroham lesodorta az épület födémjének egy darabját, és az fejen találta őket. Gusswerk környékén olyan erősen fújt a szél, hogy 300-350 méternyire röpítette a házakról letépett tetőcserepeket és fémlemezeket. Voitsberg körzetben két tűzoltó szenvedett súlyos sérülést bevetés közben: az egyiküket egy ledőlő fa temette maga alá, a másik füstmérgezést kapott.

Stájerország egyes részeiben a széllökések sebessége elérte a 145 km/h sebességet. "Húsz éve nem tapasztaltunk ilyesmit. Nemcsak az orkán ereje, hanem a szívóssága is szokatlan" - mondta a Meteorológiai és Geodinamikai Központ stájerországi részlegének ügyeletese. Fent, a hegyekben még nagyobb erővel - az óránkénti 150 kilométert meghaladó sebességgel - támadtak a szélrohamok. A tiroli, felső-ausztriai és stájerországi síparadicsomok zömében az állandósult veszélyhelyzet miatt leállították a sílifteket.

Alaposan megszenvedte a vihar pusztítását a vasúti közeledés is. Legalább hat helyen rongálódtak meg a sínek, sok mellékvonalon el sem indultak vasárnap reggel a vonatok. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) kérte az utasokat, hogy csak azok vegyék igénybe a szolgáltatásukat, akiknek halaszthatatlan dolguk van. A meteorológiai intézet csak vasárnap estére jósolta, hogy lanyhulni fog a vihar, de figyelmeztetett, hogy az orkánt kiadós eső és hó követi az ország legtöbb vidékén.