Ike 175 kilométeres tempóban dózerolta le Texast

2008.09.14. 09:37
Amerika olajfinomító kapacitásának ötöde megbénult, 4,5 millió ember maradt áram nélkül, és Texas történetének legnagyobb mentőakciójára készül, mivel sok ezer ember nem engedelmeskedett az evakuálási parancsnak, amikor az Ike nevezetű hurrikán lecsapott az állam partvidékére. A 175 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar erejéről annyit, hogy simán átkorbácsolta a hullámokat Galveston 5,2 méter magas vízi védművein.

Súlyosan tombolt az Ike hurrikán a texasi partvidéken, a felhőszakadással kísért szélvihar nyomán házak ezreit öntötte el a víz, a lezúduló víztömeg utcákat mosott alá, néhány épületben tűz ütött ki, s legalább 4,5 millió ember maradt áram nélkül miatta. Houstonban, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában ablaküvegek törtek ki, és a kétmilliós metropolisban is lakástüzekhez riasztották a tűzoltókat. Sok esetben azonban tűzoltók az utcákon hömpölygő vízár miatt nem tudtak kivonulni: helyenként két méter magasan állt a víz.

A legnagyobb fejtörést mégis az a több ezer ember okozta a hatóságoknak, akik nem engedelmeskedtek az evakuálási felszólításoknak. "Texas történetének talán legnagyobb kereső- és mentőakciója előtt állunk", mondta a kormányzó szóvivője. Houston környékének alacsonyan fekvő, part menti területeiről már pénteken kimenekítettek csaknem egymillió lakost, de minden figyelmeztetés ellenére a partnál lévő négy kerületben mégis mintegy 140 ezren házaikban maradtak.

Ike után

Néhányan azóta már kétségbeesetten kérték, hogy menekítsék ki őket. A 911-es segélyhívószámon 24 órán belül 1250 segélykérés futott be. A tűzoltóságot már szombatra virradó éjszaka be kellett vetni, mert a Houston közelében fekvő, 60 ezres Galveston településen csaknem 300 ember az utolsó pillanatban döntött az evakuálás mellett, de 20 ezren így sem voltak hajlandók megmozdulni.

A vihar, amely leállásra kényszerítette az Egyesült Államok olajfinomító-kapacitásának mintegy ötödét, a szigetre épült városnál óránként 175 kilométer erejű széllel tört be a szárazföld fölé, így az országos hurrikán központ a 2-es kategória felső határára sorolta be az összesen öt fokozatú riasztási skálán.

A forgószél szeme közvetlenül Galveston felett vonult át, ahol a hatalmas hullámok átcsaptak az 5,2 méter magas rakparton, amelyet azután építettek, hogy egy hurrikán 1900-ban 8 ezer ember halálát okozta a városban. Galveston utcáin derékig ért a víz, a heves szélben fák és villanypóznák törtek ketté és legalább három ház kigyulladt.

Az Ike, amely kezdetben közvetlenül Houston felé tartott, később irányt váltott és a metropolistól kissé távolabb, északkeleti irányba haladt tovább Arkansas felé. George Bush amerikai elnök gyors segítséget ígért szűkebb pátriájának, Texasnak és az ítéletidőtől sújtott más területeknek. A legsürgetőbb feladatnak azt nevezte, hogy ivóvízzel lássák el az érintett körzetek lakóit. Bejelentette, hogy Michael Chertoff belbiztonsági miniszter még aznap a katasztrófa sújtotta területekre utazik.

Mindenestre miközben a szárazföld felé halad, Ike sima trópusi viharrá karcsúsodott, a korábban az óránkénti 175 kilométeres sebességet is elérő szelek helyi idő szerint szombat éjszaka 35 kilométer per órás sebességűre csökkentek, és az előrejelzések alapján a szárazföld belseje felé haladó vihar további gyengülése várható.