Rejtélyes jégtömb csapódott egy házba

2009.01.18. 19:41
Egy fél méteres jégtömb csapódott egy családi ház tetejébe Nyíregyházán péntek éjszaka. Beszakította a lemeztetőt és csak a födém állította meg. A lakók nem tudják mire vélni a jelenséget.

A ház tulajdonosa, Karácsony János egy robajra ébredt feleségével péntek éjszaka, de hiába járta végig a házat, nem talált semmit. Másnap reggel a csirkék etetése közben vette észre, hogy egy hatalmas lyuk tátong a tetőn. Becslése szerint egy több mint fél méter átmérőjű jégtömb darabjait találta darabokban a betonfödémen. Mivel légi folyosó alatt áll a házuk feltehetően egy repülőgépről eshetett le a jégdarab.

Takács Árpád a nyíregyházi pilótaiskola oktatja szerint ritkán, de előfordulhat, hogy utasszállító gépekről jégtömbök szakadnak le. Ez akkor fordulhat elő, ha a mosdóban, vagy konyhában meghibásodik egy szelep és a víz kifolyva ráfagy a gép törzsére, majd összeállva leszakad róla és a földig zuhan, ha addig nem olvad el.

Azt, hogy pontosan honnan való a titokzatos égi jégtömb, azt valószínűleg csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehetne kideríteni. Ha a csapvízre jellemző ásványi sókat találnak benne, akkor biztos, hogy repülőről esett le. A családnak azonban nincs pénze ilyen vizsgálatokra, bár a mélyhűtőbe elraktak néhány darabot.

A rejtélyes eredetű jégtömb több mint 100 ezer forint kárt okozott a tetőben, amit már kijavítottak A biztosító hétfőre ígérte a családnak, hogy megnézik ilyen esetekre tudnak-e fizetni.