Magyarázzák a jetskisek az öreg kajakosok körüli körözést

2007.08.22. 17:18

Terror a Dunán címmel számolt be a Hannibál Lektűr-attitűd blog arról, hogy augusztus 20-án hétfőn körülbelül húsz agresszív jetskis tűnt fel a Dunán a Római-parton. A bejegyzés szerint épp arra kajakozott egy idősebb pár is, akik megijedtek a hangos járművektől, amelyek a folyamatos körözéssel nagy hullámokat vertek, többször néhány méterre mentek el a kajak mellett.

A Magyar Jetski Szövetség közleménye szerint 40 versenyzővel 50 perces bemutatót tartottak az augusztus 20-i Vízifesztiválon a Parlament előtti Duna szakaszon.

„A Szövetség elnöksége visszautasítja az index.hu blogjában megjelent írásban közzétett alaptalan vádakat, miszerint a Római parti csónakház sólyáinál kikötésre készülő versenyzők egy csoportja szándékosan keltett volna hullámokat, ezzel tudatosan zavarva egy arra haladó kajakos párt.”

A bejegyzés kommentjei közt részletesebben is kifejtik, hogy mivel egyszerre értek vissza a kikötőhöz a motorosok, nem tudtak mindannyian azonnal kikötni. Ráadásul a versenyjetskiket (ezekkel voltak) nem lehet lassan használni („beköpődnek a gyertyák, behány a motor”), alapjárat sincs rajtuk, ha elveszik a kezüket a gázról, leáll a gép.

„A depóhoz érve láttuk (láttam) az ominózus kajakost, akik meglehetősen jól döntöttek, hogy kihúzodtak a stég mellé. A probléma ott kezdődött, amikor röved várakozás után a köröző, depózásra váró Jet-Ski-k között tovább akartak haladni a folyón felfelé. Ekkor kétségtelen, hogy többen közel kerültek (kerültünk) hozzájuk, de azt határozottan állíthatom, hogy senki sem abból a célból, hogy felborítsa őket” – írta a Jetski Szövetség illetékese.

„Ha nincsenek meg a feltételek, megfontolandó egy ilyen nagyszabású bemutató bevállalása” – reagált az eseményeket látó és fotózó blogger, aki szerint az adott szakszon „a Duna elég nagy, nem kellett volna a kajakostól (és ugye jól láthatóan (nem a képen: élőben) nem fiatal sportolókról, hanem idősebb, feltételezhetően hobbi kajakosról beszélünk) néhány méterre körözgetni.”

Az állítólagos eseménnyel kapcsolatban semmilyen bejelentés nem érkezett a szövetséghez, sem a helyszínen, sem az azóta eltelt időben a blogban említett kajakosok részéről. "Amennyiben ilyen bejelentés érkezik, a Szövetség elnöksége haladéktalanul kivizsgálja az esetet."