Titokzatos anyahajóról irányítják a kalózokat

2005.11.11. 16:21
Az elmúlt héten öt hajót támadtak meg kalózok Szomália partjainál, ami a tengeri banditizmus gyors terjedését mutatja. A gyorsnaszádokkal támadó kalózokat egy rejtélyes anyahajóról irányítják.

A héten megtámadott hajók többségének sikerült elmenekülnie, egyet azonban hatalmukba kerítettek a kalózok, akiknek a fogságában immár összesen hét kereskedelmi hajó van, legénységükkel együtt.

Az elmúlt hét napban kalózok célpontjává vált hajók között volt a panamai lobogó alatt közlekedő Seabourn Spirit utasszállító hajó, amely 151 turistát szállított. A tengeri útonállók gránátvetőkkel és rohamfegyverekkel lőttek az amerikai tulajdonban lévő kirándulóhajóra, amelynek azonban sikerült irányt változtatnia és kereket oldania a kalózok elől.

Szomália északi és déli partja mentén húzódnak fontos tengeri útvonalak, amelyeken egyebek közt olajat, gabonát és vasércet szállítanak a Perzsa-öbölből és a Vörös-tengerről a Mozambiki-csatornán át. Évente kereskedelmi hajók ezrei haladnak át erre, a Jóreménység-foka felé tartva.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB) azt ajánlotta a teherhajóknak, hogy ne közelítsék meg 200 tengeri mérföldnél jobban a szomáli partokat, ajánlása azonban falra hányt borsó maradt. Maguk a hajózási társaságok az ENSZ-től várnak cselekvést.

Az IMB adatai szerint két évi viszonylagos nyugalom után március közepén lendült fel a kalózkodás Szomália partjainál, s azóta összesen 32 kalóztámadást hajtottak végre, köztük az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) számára élelmet szállító hajók ellen. A teherhajók közül eddig összesen kilencet sikerült elrabolniuk a kalózoknak, közülük kettőt már elengedtek. A kalózok több mint száz tengerészt tartanak fogva váltságdíj reményében.

Az IMB szerint a kalózkodást egy titokzatos anyahajóról irányítják, amelyet július óta háromszor láttak feltűnni Szomália partjaitól északkeletre. A portyázó gyorsnaszádok erről a rejtélyes hajóról indulnak, amelyről azonban egyelőre semmilyen adat nem áll rendelkezésre.