Sörért ment a költő a benzinkútra, elrabolta egy kamion

2007.07.24. 08:59
Ahelyett, hogy az orosz kamion haza szállította volna a néhány utcányira lévő otthonába, S. J.-nek csak 300 kilométeres kényszerutazás után Budapesten sikerült kiszabadulnia az eredetileg segítőkésznek mutatkozó sofőr fogságából. A déli határ mellett fekvő városban élő költő mindkét lábát eltörte, amikor a fővárosban egy piros lámpánál kivetette magát a külföldi jármű kabinjából.

Csak néhány sörért gyalogolt ki éjszaka az egyik zalai kisváros melletti benzinkúthoz S. J., aki a maga számára is tisztázatlan módon ismeretséget kötött egy kamionossal. Bár oroszul nem beszél, a fiatalember szavaiból mégis azt vette ki, hogy a frissen kötött barátságra való tekintettel a sofőr hajlandó őt hazafuvarozni, ezért beült mellé a vezetőfülkébe.

Nyelvi kommunikáció

Hamarosan kiderült azonban, hogy a kamion nem lakása felé, hanem ellenkező irányba, a főváros felé indult, a vezető pedig nem akarta megérteni, mit magyaráznak neki. A költő és az orosz kamionos közötti viszony gyorsan fagyosra váltott. Az utas az újabb orosz mondatokat már egyértelmű fenyegetésként értékelte, különösen, amikor a vezető keze ügyében észrevett egy elektromos sokkolót is.

Kivetette magát

"Halvány gőzöm sincsen, hogy mit akart tőlem a maffiózó külsejű sofőr" - mesélte az Indexnek a neve elhallgatását kérő költő. "Mondtam neki, hogy már öreg vagyok, engem nem tud dolgoztatni, és még az irataim sincsenek nálam, de ő csak azt hajtogatta, hogy Moszkva, Moszkva, és hogy vannak emberei, majd átcsempész engem is a határon." A fél országot átívelő éjszakai utazás akkor ért véget, amikor hosszas rákészülés után a zalai férfi az egyik budapesti kereszteződésnél kivetette magát a vezetőfülke ajtaján, de szerencsétlenségére a kamionos éppen gázt adott, ezért az esés miatt mindkét bokája eltörött. Kórházba szállítása után az egyik lábán többórás műtétet hajtottak végre.

A kisvárosból eltűnt férfit napokig hiába keresték, miután az altatásos operáció miatt még napokig nem adott magáról életjelet, felesége rendőrségi bejelentést is tett. Budapesten pedig a költő vallomása alapján indult eljárás. A XI. kerületi kapitányság bűnügyi osztálya személyi szabadság megsértése miatt rendelt el nyomozást.