A maffia eltünteti a kaviárt

2000.12.09. 10:55
A World Wildlife Fund (WWF) szerint a nemzetközi kaviárkereskedelmet 2001-ben drasztikusan korlátozni kell. A természetvédő szervezet szerint a tokhal egyes fajtái pár éven belül kihalnak - a maffia által irányított orvhalászat és túlhalászás miatt a Kaszpi-tengerben idén a 25 évvel korábbi mennyiség 3 százalékát tudták már csak kifogni.

Az ENSZ a veszélyeztetett fajokkal foglalkozó egyezmény alapján decemberben újratárgyalja az egyes országokra vonatkozó kereskedelmi kvótákat.

A Kaszpi-tenger és környéke
A WWF azonban azt állítja, hogy a kvótákat ,,hasra ütve" állapítják meg. Stuart Chapman, a WWF angliai elnöke kijelentette: ha az exportáló országok nem tudják a fenyegetett fajok jövőjét biztosítani, akkor fél éven belül komoly nemzetközi korlátozásokat kell bevezetni.

A WWF adatai szerint a Kaszpi-tengerben 1970-ben 20 ezer tonna, míg 2000-ben 550 tonna tokhalat halásztak. A Kaszpi-tengeri halak adják a világ kaviár-készletének 60 százalékát, de ezek többségét a környéken élők fogyasztják el, az állománynak csak kis részét exportálják.

Árulják a tokhalat a piacon
Becslések szerint az orvhalászok a kilencvenes évek második felében naponta tíz tonna tokhalat adtak el Moszkvába. Chapman állítja, hogy az orvhalászatot és a kereskedelmet az orosz maffia irányítja, és a befolyó pénzek a fegyverkereskedelembe kerülnek.

A helyi piacokon a kaviár kilójának ára ötven dollár körül van, a legálisan halászott, nemzetközi kereskedelembe kerülő készletek ára 800 és 5000 dollár között mozog.

A Volga-deltában a hatóságok idén ötezer, egyenként 80-100 horoggal felszerelt illegális horgászzsinórt, és kétezer hálót szedtek fel.