Kolumbia: 6,9-es, Jáva: 4,9-es erejű földrengés

2007.09.10. 06:56
Két nagyobb földrengés is volt a vasárnapról hétfőre virradó éjjel a világ két végén. Vasárnap este Kolumbiában 6,9-es fokozatú földrengés rázta meg a partvidéket, Jáva szigetén 4,9-es erősségű rengést mértek. Áldozatokról, károkról egyelőre nincsenek pontos információk.

Nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,9-es fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint vasárnap este Kolumbia csendes-óceáni partvidékét, jelentette az amerikai geofizikai intézet (USG). A földrengés epicentruma a Kolumbia nyugati partján fekvő El Charco város mellett volt, Bogotától 380 kilométerrel délnyugatra, közel az ecuadori határhoz, a felszín alatt 32 kilométeres mélységben.

A rengés epicentruma közelében húsz lakóház összedőlt vagy víz alá került, és négy ember megsérült. A rengést egy kisebb - 3,8-as erejű - utórengés követte, jelentette a Reuters helyi forrásokra hivatkozva. A földmozgást Cali és Popayán városok térségében és az ország több nyugati államában lehetett érezni.

A károk mértékéről, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, bár a távolabbi kisebb településekkel még nem sikerült kapcsolatot teremteni, hogy hírekkel szolgálhassanak. Egyelőre annyit tudni, hogy egyes környékeken akadozik az áramellátás. A hatóságok szökőárveszélyt egyelőre nem jeleztek, bár arra figyelmeztettek, hogy ilyen erejű rengéseknél előfordulhat cunami is.

Kolumbiában nem ritkák a hasonló erejű földrengések, 1999-ben egy 6,1-es erejű rengés 1200 halálos áldozatot követelt Bogotától 225 kilométerre, 1987-ben pedig egy 7-es rengés ezer ember halálát okozta az equadori határ közelében.

Közepes erejű, a Richter-skálán mérve 4,9-es fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint hétfőn hajnalban az Indonéziához tartozó Jáva szigetét is, jelentette a helyi meteorológiai szolgálat.

A földmozgást több utórengés követte. Sokan pánikba estek, és kirohantak az épületekből. A rendőrség kisebb anyagi károkról tud, esetleges emberi áldozatokról azonban egyelőre nincs információ.