Az istenek italát isszák a macedón pásztorok

2007.07.23. 15:50
Stefan Kovacevski és társai nem is sejtették azon a szép napon, hogy ötezer eurónyi piát emészt el éppen a májuk. Az első világháború talán egyetlen pozitív következménye, hogy a csapatok érett konyakot hagytak az utókorra.

Első világháborús konyakos palackokat ástak ki macedón falusiak egy elzárt kis hegyi faluban, Gradesnicában. Valószínűleg francia csapatok hagyták ott még egy korabeli csata után. A palackok még egy heves német tüzérségi támadást is átvészeltek, az ütegek nem tettek jelentősebb kárt bennük.

Milliós berúgás

Az első tizenöt palackot ugyanennyi éve találták meg a hegyvidékiek Dél-Macedóniában. Később további halmokat leltek, amikből általában tucatnyi konyakos flaska kacsintott ki a megtalálóra.

Mihail Petkov, a Skopjei Egyetem borszakértője elmondta, hogy egy palack eredeti francia nedű akár ötezer eurót (1 230 000 forintot) is érhet. Beszámolója szerint falusiakkal beszélgetett, akik elmesélték neki, hogy "megízleltek egy csodálatos, zamatos és igen erős alkoholos italt."

Petkov szerint kizárt, hogy bor legyen az ital, hiszen az nem áll el kilencven évig. Viszont a falusiak leírása illik a konyakra, amely az idővel egyre teltebbé érik. Francia szakértőket várnak a macedónok, hogy megállapítsák a folyadék eredetiségét, és további ásatásokat folytassanak a környéken.

Mámoros rohamok

A francia honvédek azért hurcoltak magukkal alkoholt, hogy növeljék a harci szellemet, illetve meg kellett inni a boradót is, amit a francia borászoknak kellett beszolgáltatniuk a háború folyamán a hadseregnek.

A környéket nagy csaták dúlták fel 1916-ban, a délről érkező antantcsapatok csaptak össze a központi hatalmakkal, akik Szerbiát próbálták tartani - utólag kiderült, hogy kevés sikerrel.

Végezetül zárja a hírt Stefan Kovacevski, 64 éves gradesnicai úr néhány szava: "Először nem mertünik inni a sötét és sűrű folyadékból, de aztán rájöttünk, hogy ez az, amit az istenek italának neveznek!"