Heti tizenöt korbácsütés tizenöt éven át

2008.10.29. 13:25
A szaúd-arábiai bíróság 1500 korbácsütés büntetést szabott ki egy orvosra, amiért morfiummal enyhítette balesetben megsérült betegének fájdalmait. A vádak szerint ezzel drogfüggővé tette páciensét.

1500 korbácsütésre ítélt a bíróság egy orvost Szaúd-Arábiában, mert a vádak szerint rászoktatta egy betegét a kábítószerre. Az 53 éves Rauf Amin egy balesetet szenvedett betegének morfiumot adott fájdalmainak enyhítésére.

Az orvos a büntetését nem egyszerre, hanem 15 éves börtönbüntetés alatt heti 10-15-ös adagokban kapja majd. A bíróság eredetileg 750 korbácsütést szánt neki hét éves időtartam alatt, de a fellebbezés nyomán megduplázták a büntetést.

A kairói orvosokat tömörítő szakszervezet szerint az ítélet "rosszabb a halálnál" és közönséges kínzásnak tartják a büntetést. "Ennél már az is jobb lett volna, ha halálra ítélik, minthogy így kínozzák meg. Ezerötszáz korbácsütés és tizenöt év börtön még egy gyilkosnak is túl kemény büntetés lenne" - mondta szervezet vezetője, Hamdi al-Sayyad, aki úgy tudja első 15 ütést már meg is kapta az orvos. Az ítélet megváltoztatásához minden hivatalos út mellett egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak közbenjárását is kérik.