Kiirtják a kóbor kutyákat Indiában

2008.03.08. 12:55
Az indiai Srinagar város vezetésének tervei szerint 100 ezer kóbor kutyát mérgeznek meg a közeljövőben, mivel az állatok falkákba szerveződve terrorizálják a lakosságot, és veszettséget terjeszthetnek. Állatvédők szerint ugyanakkor inkább a kutyák ivartalanításával kellene kezdeni a probléma megoldását.

A hatóságok az elmúlt hetekben több száz kutyát mérgeztek meg India északi részén, de terveik szerint mind a 100 ezer kóbor kutyát megölik Srinagarban, írja az AP. A városvezetés szerint az elmúlt időben a néhány városrészben falkákba szerveződő állatok már komoly veszélyt jelentenek az emberekre, sokan az otthonaikat sem merik elhagyni miattuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján évente csaknem 35 ezren halnak meg veszettségben a világban. A halálozások 60 százaléka Indiában történik, amiért nagyrészt a kóbor kutyákat okolják. Éppen ezért a srinagari városvezetők elmondása alapján mindenképpen elkezdik a programot, és a város összes kutyájával végezni akarnak.

"Ezek a kutyák hatalmas terhet jelentenek, és veszélyeztetik az embereket" - mondta Dr. Riyaz Ahmad, a város közegészségügyi vezetője, aki a mérgezések megszervezéséért felel. "Már leadtuk a rendelést a mérgekre, és hamarosan széleskörű irtásba kezdünk. Addig a rendelkezésre álló készleteket használjuk az akcióhoz" - jelentette ki Ahmad. Elmondása alapján eddig mintegy ötszáz állatot öltek meg.

Túlzásnak tartják a lépést

Egyes srinagari egészségügyi szakemberek szerint a városvezetés ugyanakkor eltúlozza a kutyák által jelentett veszélyt, és a kiirtásukra elkülönített összeget inkább kezelésekre kellene fordítaniuk. "Sokkal nagyobb probléma, hogy a kórházak nincsenek felszerelve, hogy rendesen ellássák a kutyaharapásos sérülteket" - mondta Dr. Szalem Khan, egy srinagari klinika vezetője. Hozzátette, hogy egy kutyaharapás után szükséges öt veszettség elleni oltásból csak egyet fizet az állam. A maradék négyet a sérülteknek kellene finanszíroznia, azonban az áldozatok legtöbbször szegény gyerekek, akiknek a szülei nem tudják kifizetni a szükséges összeget.

Indiai állatvédő szervezetek pedig csütörtökön jelezték, hogy a bíróságon próbálják majd megakadályozni a srinagari mészárlást. Szerintük a tömeges mérgezés egyértelműen kegyetlenkedésnek minősül, mivel a felhasznált méreg szörnyű szenvedést okoz a kutyáknak. "Lebénítja az idegrendszert, a kutya pedig megfullad. Az arra sétáló gyerekek is sírtak, amikor meglátták az út mentén kínok között haldokló kutyákat" - mondta az egyik szervezet vezetője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a különböző ételmaradékokba kevert méreg a kóbor kutyákon kívül más állatokra is veszélyt jelent, sok kóbor kutya pedig úgynevezett közösségi ebnek számít: pórázon ugyan nem tartják őket, de több helyi lakos is rendszeresen eteti vagy éppen elszállásolja őket. Az állatvédők nem vitatják, hogy valamit tenni kell az ügyben, de a mérgezés helyett inkább sterilizációs programban látják a megoldást. Elismerték ugyanakkor, hogy az elmúlt két évben minden igyekezetük ellenére csupán négyszáz kutyát tudtak ivartalanítani a városban.

Alternatív megoldásként egy másik városban, Új Delhiben az egyik városi tanácsos azt javasolta, hogy hajóval szállítsák át a kóbor kutyákat olyan országokba, ahol a kutyahús ínyencségnek számít.