Méhveszély az M3-ason

2008.06.10. 15:54
Méhkaptárokat szállító kisteherautó szenvedett balesetet az M3-as autópálya Budapestre vezető oldalának 23-as km-szelvényénél kedd hajnalban. A kiszabadult állatok nem okoztak zavart a közlekedésben, de várhatóan csak az esti órákra térnek vissza a kaptárakba, és mivel a megzavarodott méhek az autókba berepülve balesetet okozhatnak.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai, a hajnali baleset után előbb elhárították a forgalmi akadályt, méhészek segítségével a leállósávon állították fel a rovarok otthonául szolgáló 25 kaptárt. A méhek ugyanis a szakemberek szerint ilyen helyzetekben először igyekeznek betájolni és megismerni az új területet, és ehhez támpontként saját kaptáruk szolgál, ahová felderítő útjuk végeztével visszatérnek.

Abban az esetben azonban, ha nem találják otthonukat, könnyen megzavarodhatnak, és akár balesetet is okozhatnak, ha az arra közlekedő járművek utasterébe jutnak. Mivel a "betájolási folyamat" legalább fél napot vesz igénybe, a méhészek tanácsára a kaptárok az esti órákig a leállósávon maradnak - írja az autópályakezelő.

Az arra járó autósokat a fennálló veszélyről a baleset közelében elhelyezett mátrixtáblák segítségével tájékoztatják az ÁAK Zrt. diszpécserei. A figyelmeztető felirat szövege a következő volt: "MÉHEK 5 KM-RE! ABLAKOT FEL!".