Felszámolták a világ legnagyobb orosz maffiáját

2008.06.17. 10:03
Előzetes letartóztatásba helyezték hétfőn Spanyolországban az egyik legnagyobb orosz maffia-hálózat 13 feltételezett tagját.

Összesen tizenöt gyanúsítottat vettek őrizetbe pénteken Spanyolország több tartományában végrehajtott razziák során. Az előzetes letartóztatásokat Baltasar Garzón, a spanyol legfelsőbb bíróság tagja rendelte el. Két személyt óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

A bíró maga vezette múlt szombaton Palma de Mallorcán az első kihallgatásokat. Garzón elmondta, hogy banda tagjai olyan hálózatot építettek ki, amelynek révén előnyökhöz juthattak politikai, gazdasági, pénzügyi és igazságügyi körökben. Meggazdagodásuk mellett az is céljuk volt, hogy tisztára mossák bűnözői múltjukat, gond nélkül élhessenek Spanyolországban és segítsenek másoknak is az országban való letelepedésben.

A gyanúsítottakat, köztük a "Tambovszkaja-Malicsevszkaja" hálózat feltételezett vezetőjét, Gennagyij Petrovot, bűnszövetkezethez való tartozással, pénzmosással és okirat-hamisítással vádolják.

Pénteken a spanyol főügyészség bejelentette: teljes egészében felszámolták "a világ legnagyobb orosz eredetű bűnözői hálózatát", amely Spanyolországban irányította a banda oroszországi, európai és egyesült államokbeli tevékenységét.

A többek között Mallorcán, Malagában, Valenciában és más spanyol városokban végrehajtott házkutatások során számos luxusautót, 200 ezer euró készpénzt foglaltak le. Az egyik valenciai villában egy 1949-ben készült Salvador Dalí-festményt is találtak. A hatóságok befagyasztották továbbá 12 millió euró értékű bankszámláikat is.