Az ügyészség visszadobta a móri ügyet

2008.01.23. 14:42
Bár a rendőrség végig ügyészi felügyelettel nyomozott, csak a vizsgálati anyagok áttekintése során derült ki, hogy két hiányosság miatt nem lehet megállapítani a tényállást, így vádat sem lehet emelni a rablással újabban gyanúsított W. Róbert ellen. Az ujjlenyomat-szakértő jelentéséből például nem derül ki, hogy mikor és hogyan W. hagyott ujjnyomot a móri bank bejáratán. A rendőrség március 5-ig pótolhat.

"További nyomozati cselekményeket tart szükségesnek" a móri bankrablás ügyében az ügyészség, azaz visszadobta a rendőrség indítványát. Ihász Sándor főügyész tájékoztatása szerint két szakvéleményt találtak hiányosnak, ezek kiegészítését kérték. A rendőrségnek március 5-ig kell pótolnia a hiányosságokat.

A nyolc halálos áldozatot követelő mészárlás ügyében a rendőrség fokozott ügyészi felügyelet mellett nyomozott, de a hiányosságot csak a nyomozás lezárása után, a teljes iratanyag áttekintésekor vették észre. Ihász szerint a tényállás hiányos, így érdemben nem tudtak dönteni a vádemelésről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem emelhetnek vádat.

Az ujjlenyomat-szakértő jelentéséből nem derül ki, hogy a bank bejárati ajtaján, a kilincs belső felén talált, W. Róbert ujjnyomaként azonosított nyom pontosan mikor és hogyan keletkezett, ismertette az egyik hiányosságot Ihász. A második technikaibb jellegű, a fegyverszakértői véleményben a bűnjelek számozásában van ellentmondás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda december 20-án jelentette be, hogy vádemelési javaslattal lezárták a nyomozást. Akkori bejelentésük szerint a beszerzett bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy - az időközben öngyilkosságot elkövető - N. László a felelős nyolc ember haláláért és a bűncselekményt W. Róberttel követte el.

N. Lászlóékat 2007. februárja óta gyanúsítja a rendőrség a móri mészárlással. Előtte két másik személyt, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította, Kaisert a bíróság még N. Lászlóék felbukkanása előtt tényleges életfogytiglani börtönre ítélte a gyilkosságok miatt.