Villanyszámlát kapott a nepáli király

2008.10.23. 21:18
A májusban trónfosztott nepáli királynak közel egymillió dolláros számlát nyújtott be a helyi villamossági művek. Az egykori uralkodónak tizenöt napja van fizetni, egyébként kikapcsolják az áramot az összes palotájában.

15 napja van az egykori burmai királynak, hogy kifizesse a villanyszámláját, ellenkező esetben a helyi villamossági művek egyszerűen kikapcsolja az áramot a királyi család huszonkét palotájában és egyéb épületében.

Gianendra a villamos művek szóvivője szerint közel egymillió dollárral tartozik a cégnek, de az a híradásokból nem derül ki, hogy a királyi család mennyi idő alatt halmozott fel ekkora közüzemi számlát, és az sem világos, hogy hány épület villanyszámláját akarja most behajtani a helyi villamos művek. Gianendra, az egykori király és családja egyetlen Katmandu környéki palotában lakik június óta. Nepálban májusban kiáltották ki a köztársaságot, a parlament akkor harminc napos határidőt hagyott a trónfosztott királynak, hogy elhagyja katmandui palotát.

A királyi család egyelőre nem kommentálta a hírt, így nem lehet tudni, hogy elismerik-e a követelés jogosságát.

Gianedra uralkodása idején népszerűtlen volt Nepálban, miután 2002-ben úgy került a trónra, hogy testvére, a nép körében is népszerű trónörökös egy gépfegyverrel megölte az akkori királyt, kiirtotta a fél királyi családot, majd végzett magával is. Az országban terjedő pletykák szerint ugyanis a mészárlás hátterében Gianendra mozgatta a szálakat.

A maoista lázadók ezeket a pletykákat is felhasználva érték el a király trónfosztását. A köztársaságot május 28-án kiáltották ki tíz évnyi polgárháború után, amelyben mintegy 13 ezer ember vesztette életét, miközben teljesen kimerült a Kína és India közé ékelődő ország gazdasága. Az új kormány tagjai közt vannak maoisták, és az ország déli részében élő madesi kisebbséget tömörítő Madesi Népi Jogok Fórumának képviselői.