Továbbra is a Bence és az Anna a legkedveltebb keresztnév

2006.01.26. 00:16
Tavaly a legtöbb újszülöttnek a Bence, a Máté, vagy a Balázs nevet adták, míg a lányoknál dobogós helyet szerzett az Anna, a Viktória és a Réka név.
Leggyakoribb utónevek a teljes lakosság körében
  Férfi
1. László Mária
2. István Erzsébet
3. József Ilona
4. János Katalin
5. Zoltán Éva
6. Sándor Anna
7. Ferenc Margit
8. Gábor Zsuzsanna
9. Attila Julianna
10. Péter Judit
  A teljes lista letölthető itt.

A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala minden évben statisztikát készít a legnépszerűbb keresztnevekről. 2005-ben a Bence, Máté, és Balázs, valamint az Anna, Viktória, és Réka nevek voltak a legnépszerűbbek, mondta el az InfoRádiónak Piros Zsuzsa, a hivatal Anyakönyvi Osztályának vezetője.

Piros Zsuzsa hozzátette, a 2005-ös leggyakoribb keresztnevek hivatalos összesítése néhány hét múlva készül el és lesz hozzáférhető; ugyanakkor nem várható, hogy a legnépszerűbb tíz név sorrendjében jelentős átrendeződés történjen.

A szervezet weboldalán nyilvánosságra hozott statisztika a 100 legnépszerűbb keresztnevet mutatja be. A tavalyi győzteseket a 2004-es adatokkal összehasonlítva nem fedezhető fel érdemi eltérés, egy évvel korábban is közkedveltnek számított, és vezeti a listát a Bence és a Máté, a harmadik helyet a Dávid szerezte meg. A lányoknál is a hasonló a helyzet: az első két helyezett tavaly is az Anna és a Viktória voltak, míg a harmadik helyen a Vivien állt.

Érdekesebb képet mutatott az a népszerűségi lista, ami a teljes lakosság keresztneveit összesíti: a férfiaknál vezet a László, az István és a József, míg a hölgyeknél a Mária, az Erzsébet és az Ilona állnak az élen.

Leggyakoribb újszülött utónevek
  2004 2005
  Fiú Lány Fiú Lány
1. Bence Anna Bence Anna
2. Máté Viktória Máté Viktória
3. Dávid Vivien Balázs Réka
4. Dániel Fanni Dávid Vivien
5. Péter Réka Dániel Zsófia
6. Bálint Zsófia Levente Petra
7. Tamás Boglárka Tamás Dorina
8. Balázs Petra Ádám Fanni
9. Levente Eszter Péter Boglárka
10. Ádám Laura Gergő Eszter
  A teljes lista letölthető itt. A teljes lista letölthető itt.