Három halott a franciaországi ónos eső miatt

2009.01.14. 16:37
Kétszáznál is több sérültje van Franciaországban az ónos eső miatti jegesedésnek. Rengeteg baleset történt, hárman életüket vesztették, köztük egy csendőr.

Hárman meghaltak és több mint kétszázan megsérültek azokban a súlyos balesetekben Lyon környékén, amelyeket az ónos eső miatti jegesedések okoztak. Karambolok miatt a Párizstól Marseille felé vezető A6-os autópályát Limonest város magasságában egy időre mindkét irányban lezárták.

A hajnalban kezdődött hirtelen esőzés és azt követően a hideg talajon kialakuló jegesedés sorozatos baleseteket és óriási fennakadásokat okozott Franciaország középső részén, Rhone megyében. Reggel 7 óra óta Lyon környékén közel 400 alkalommal összesen 450 tűzoltó és orvos, valamint 300 rendőr vett részt a mentési munkákban. Nekik is nehézséget jelentett a balesetek helyszíneit megközelíteni. A csendőrség megfogalmazása szerint a régió útjain "katasztrofális" helyzet alakult ki, számtalan jármű csúszott az utak menti árokba.

Egy csendőr meghalt az egyik mellékúton bekövetkezett balesetben, egy másik személy pedig az A46-os országúton Genay város közelében halt meg, amikor három teherautó és tucatnyi autó ütközött egymásnak. Angers városában egy nő meghalt, amikor gépkocsijával a jeges úton megcsúszott és egy vízzel teli árokba borult. A halálos áldozatokon kívül hárman súlyos, 220-an pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek a sorozatos koccanásokban.

Lyon városa reggel 8 órára korcsolyapályává alakult: volt, aki egyszerűen az úttest közepén állította le gépkocsiját, miután nem tudott továbbhaladni a csúszós úton. A tömegközeledési járművek délelőtt egyáltalán nem jártak, de a hőmérséklet emelkedésével délutánra fokozatosan mindenhol helyreállt a közlekedés.

A hírtelevíziók felvételei szerint a lyoniak egy része egymásba kapaszkodva lassan lépkedve próbálta elkerülni, hogy elcsússzon, mások viszont az úttest közepén "korcsolyázva" haladtak előre. A tűzoltókat összesen 1500-szor riasztották: kétszáz személyt, elsősorban az utcán elcsúszott gyalogost kellett ellátniuk. A lyoni repülőtéren 25-120 perces késéssel közlekedtek a járatok.