Milliárdos kárt okozott a nyírádi tűz

2008.12.08. 14:21
Szinte teljesen leégett a nyírádi szigetelőanyag-raktár, a kár egymilliárd forintra tehető. Senki sem sérült meg, de a lakókat arra kérik, a mérgező füst miatt tartsák csukva az ablakokat.

Egymilliárd forintra becsülhető az a kár, amely egy szigetelőanyag-raktár leégésével keletkezett hétfőn a Veszprém megyei Nyírád község külterületén, közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A 100 méter hosszú és 25 méter szélességű csarnokban megsemmisült a nagy mennyiségben felhalmozott nikecell szigetelőanyag és használhatatlanná vált a gyártósor is.

Személyi sérülés nem történt, és jelentősebb "lakosságvédelmi intézkedéseket" sem kellett tenni, de arra felhívták a helybeliek figyelmét, hogy tartsák zárva a házak ablakait. Az égő nikecellnek fekete, kormozó a füstje, és abban mérgező anyagok is terjednek.

A teljesen lángba borult raktárhoz kivezényelt tűzoltósági erőket később a duplájára kellett emelni, végül 12 autó és 43 tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Sikerült megvédeni a raktárhoz közel lévő lakossági gáz- és üzemanyagkutat is. A tűztől tíz méternyire volt egy vegyianyag-tartály is - ezzel az anyaggal fújják fel gyártás közben a nikecellt -, a tartályt szintén megmentették a tűzoltók.

A tűz keletkezésének okát a még vizsgálják.