Nem adott elsőbbséget az óvodások buszát felöklelő terepjáró

2008.11.27. 13:52
Továbbra is tisztázatlanok a szerdai súlyos buszbaleset körülményei. Egyelőre annyit tudni, hogy nagy valószínűséggel az óvodásokat szállító kisbuszba belehajtó terepjáró sofőrje a vétkes, de az is kérdéses, hogy a kisbusz alkalmas-e gyerekszállításra, még ha a jogszabályok nem is tiltják jelenleg.

Továbbra is kritikus az állapota annak a kisfiúnak, aki szerda délelőtt sérült meg életveszélyesen a Pannonhalmi út és Előpatak utca kereszteződésében történt karambolban. A kereszteződésben egy óvodásokat szállító Mercedes kisbusz és egy Mitsubishi L200-as városi terepjáró ütközött össze. A buszban tíz kisgyerek ült, közülük hat megsérült.

Négy gyerek enyhébb sérüléseket szenvedett, de az egyik óvodást életveszélyes sérülésekkel kellett a Heim Pál-kórházba vinni, egy súlyosan sérült gyereket pedig a János-kórházba szállítottak. Az ő állapota csütörtökre már stabilizálódott, de a kisfiú, akire gyakorlatilag ráborult a busz, továbbra is élet-halál közt lebeg. A négy könnyebben sérült óvodást várhatóan még csütörtökön hazaengedik az egy napig tartó megfigyelés letelte után.

A Mitsubishi terepjáró

A XI. kerületi Hétszínvirág óvodába járó 4-5 éves gyerekeket síoktatásról vitték vissza az óvodába. Októberben szervezték az óvodásoknak a síelést, a síoktató akkor tartott szülői értekezletet a Hétszínvirág óvodában, hogy széleskörűen tájékoztassa a szülőket a lehetőségről, mondta el az Indexnek Laczi Mátyásné, a Dayka Gábor utcai óvoda vezetője. Tíz szülő döntött úgy, hogy befizeti gyermekét a síoktatásra.

"A kisbusznak lett volna elsőbbsége a kereszteződésben, a sofőr körülnézett, sőt még a gyerekekkel lévő kolléganőm is szétnézett, de nem láttak se jobbról, se balról érkező járművet" - mondta a baleset körülményeiről az óvodavezető. "A kolléganőm már csak a csattanás után tért magához". "Sajnos itt a Sashegyen nem ritka, hogy felelőtlenül száguldoznak az autósok" - tette hozzá Laczi Mátyásné.

A Mercedes kisbusz

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya várhatóan még hetekig vizsgálja a baleset körülményeit, így egyelőre nem tudni, hogy mekkora sebességgel érkezett a kereszteződésbe a négykerék-meghajtású, 1,7 tonnás, csaknem 2500 köbcentis, 116 lóerős pickup terepjáró. Annyi biztos, hogy a csaknem kéttonnás Mercedes-Benz Sprinter az ütközés erejétől felborult.

A szerdai hírek szerint a kisbuszban nem voltak gyerekülések és biztonsági övek sem. A gyerekeket egy fuvarozó cég szállította, erre utal az is, hogy a busznak sárga, taxis rendszáma van. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint taxikba nem kötelező gyermekülést beszerelni. Mivel jelen esetben egy régebbi típusú kisbuszról van szó, amelybe még nem szereltek öveket, így nem is tudott volna a tulajdonos gyermekülést beszerelni.

Képek a helyszínről

Tény, hogy a jogszabály nem tiltja, hogy ilyen autóban ekkora gyerekeket szállítsanak (a KRESZ-t módosító 58/2007. (III.31.) kormányrendelet erre vonatkozó rendelkezései 2008-ban léptek hatályba). A szabályozás szerint a gyermeket nem kell gyerekülésben rögzíteni "ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas", és ilyen kialakítású gépkocsiban 3 évnél fiatalabb gyermek egyáltalán nem szállítható, 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek pedig az első ülésen nem szállítható.

A balesetet elszenvedő 4-5 éves gyerekek tehát a jelek szerint szabályosan utaztak, csak éppen a busz nem volt elég biztonságos, a jogszabály pedig elég szigorú. Újbuda önkormányzata a baleset után azt közölte, hogy a kerület vezetése felmérést végeztet arról, milyen lépések szükségesek az óvodás és iskolás gyermekek szállítására vonatkozó rendeletek szigorításához. A Pannonhalmi út forgalmi viszonyait is megvizsgálják (az utca a 30 kilométeres sebességkorlátozási zónába tartozik), és rövid időn belül a lakókkal egyeztetve kialakítják azt a rendszert, amely csökkenti a szabályok megszegéséből származó balesetek kockázatát.

Szerettük volna megkérdezni a síiskolát is a gyerekek szállításának körülményeiről, de az oktató telefonján nem elérhető és az Ovi-Sí iskola honlapja sem üzemel jelenleg.