Ötmillió eurós netes csalás Hajdúszoboszlón

2008.10.29. 00:49
Egy román férfi több mint ötmillió euró értékben próbált vásárolni egy hajdúszoboszlói cég online terminálján. A bank azonban gyanút fogott.

Letartóztatott a Nemzeti Nyomozóiroda egy harmincéves román állampolgárt, aki a gyanú szerint ötmillió euró (1,3 milliárd forint) értékben kísérelt meg lopott bankkártyaadatokkal pénzhez jutni, írja a Népszabadság. A férfi egy hajduszobboszlói bejegyzésű cég honlapján 10, 20, illetve 50 euró értékben értékesített internetes telefonálási krediteket. Az így megszerzett kártyaadatokkal aztán ötszáz és ötezer euró közötti értékben fiktív vásárlásokat kezdeményezett.

A honlappal szerződésben álló bank adatai szerint október 3. és 7. között összesen 3181 vásárlást kezdeményeztek ötmillió euró értékben. A bank gyanút fogott, mint kiderült, joggal. A vásárlások fiktívek voltak, valamennyit maguk az eladók kezdeményezték.

A Nemzeti Nyomozóiroda október 9-10-én több helyszínen is házkutatást tartott, számítógépeket foglalt le és gyanúsítottként hallgatta ki a román állampolgárságú tulajdonos magyar segítőit is, akik például a hajdúszoboszlói cég megvásárlásában segítették. Ők egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség most több országnak is megkeresést küldött, hogy felkutassa az előzetes letartóztatásba helyezett román férfi bűntársait.