A leányotthon fele prostituálódott

2008.12.09. 07:39
A legfiatalabb érintett, aki már futtat is, 14 éves, mondja az igazgatónő. Az intézet nem tud versenyezni a stricik által nyújtott anyagi előnyökkel.

A Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon még sohasem volt ennyire fertőzött prostitúcióval, mondja az intézet vezetője, B. Aczél Anna. A Népszabadság cikke szerint az otthon lakóinak többsége nehéz körülmények közül származik, nehéz életük volt, és a prostitúció nemcsak a múltjuk, hanem a jelenük része is.

Az igazgatónő szerint a nevelők tehetetlenül nézik, ahogy "Józsi bácsi" és a többi strici magukhoz édesgetik a lányokat, ajándékokkal, márkás holmikkal halmozzák el őket, a fiatal lányok pedig cserébe magukat és egymást is prostituálják .

Benkő Fruzsina szociális munkás, a NANE egyesület munkatársa szerint a családon belüli erőszak, a rokonnal, ismerőssel folytatott kényszerű szexuális kapcsolat, a szülők alkohol- vagy drogfüggősége, a családtagok szexipari előélete mellett a roma származás is jellemző (a cikk nem részletezi, hogy a származás kérdése önmagában, vagy az alacsony szociális státusz összefüggésében merül-e fel). Emellett a szegénység, a bizonytalan lakáskörülmények és az iskolai kudarcok gyakoriak a fiatal prostituáltak előéletében.

Kiripovszky Csaba rendőr százados, a Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem elleni osztályának munkatársa szerint a kerítők pontosan tudják, kit és hogyan kell behálózni. Az érzelmileg sérült lányoknak könnyű a bizalmába férkőzni, majd érzelmi manipulációval rávenni őket a prostitúcióra. A százados szerint az emberkereskedelem jogi szabályozása életszerűtlen, és "csak nyelvtanilag van rendben".

Mivel a bizonyítás lehetetlen, évente 20-25 eljárást tudnak csak indítani. Miközben a kerítési ügyek számát tízezres nagyságrendűre becsülik, alig 250 esetben sikerül eljárni évente.