Bíróság előtt a drogdílert lelövő rendőr

2008.10.15. 14:04
Tagadja bűnösségét az a rendőr őrnagy, aki a vád szerint intézkedés közben agyonlőtt egy drogdílert Vecsésen. Az ügyészség szerint indokolatlan volt a fegyverhasználat, a bíró pedig a Pest Megyei Bíróságon megkezdődött tárgyaláson azt mondta: a rendőr védekezése több ponton "sántít, irracionális".

Három rendőr 2006. január 24-én este Vecsésen két drogdílert akart elfogni. Három rendőrautóval lezártak egy kis parkolót, ahol a két feltételezett elkövető autója állt.

Az egyik díler gyalog menekült, társa azonban a kocsijával előbb nekiment az egyik rendőrautónak, majd tolatni kezdett és elsodorta az egyik intézkedő rendőrt, aki a rendőrök elmondása szerint a kocsi alá esett.

Ekkor újra előrementbe kapcsolt a feltételezett drogdíler, a vádlott pedig kétszer rálőtt. Az egyik lövés a tüdőt érte, és a helyszínen végzett a 22 éves fiatalemberrel. A jármű átkutatásakor egy kilogramm kábítószert találtak a rendőrök.

Az ügyészség szerint nem kellett volna használni a fegyvert, enyhébb kényszerítőeszköz is elegendő lett volna. A vádban foglalt szándékos emberölésért akár tíz év is kiszabható.

A vádlott bírósági kihallgatásakor szerdán kiderült, hogy a parkoló csak néhány méteres volt, és az elfogni kívánt személyek autójának feltehetően fizikailag sem volt lehetősége felgyorsulni. Kétséges lehet, hogy a vádlott kollégája valóban az autó alá esett, illetve hogy az autó valóban a vádlott felé haladt, s így veszélyeztette testi épségüket.

A bíró a kihallgatás során a vádlott nyilatkozatáról szólva megjegyezte, hogy esetenként "sántít, irracionális". Arra a bírói kérdésre, hogy változtattak-e a helyszínen az ügyészségi nyomozók kiérkezése előtt, a vádlott határozott nemmel válaszolt. Az emberöléssel vádolt rendőrtiszt büntetőpere tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.