Ötszázmilliós csalás a Ritzben

2004.03.22. 12:53
Egy "sikkes és csodaszép" magyar nő két szerb társával 1,3 millió fonttal távozott London legelegánsabb hotelének rulettasztalától. A kaszinó kifinomult csalásra gyanakszik, a banda a biztonsági kamerás felvételek szerint lézerszkennerrel és mikroszámítógéppel számolta ki a nyerőszámokat. A rendőrség egyelőre nem tudja, mivel vádolja a bandát. A "hosszú szőke hajú nő" a magyar kaszinosok előtt sem ismeretlen.
Közel ötszázmillió forintot (1,3 millió fontot) szerzett a londoni Ritz hotel kaszinójában két szerb férfi és egy - az Evening Standardnak nyilatkozó rendőrök szerint "sikkes és csodaszép" - magyar nő. A háromtagú banda kifinomult módszerekkel dolgozott, egyelőre még az sem bizonyos, hogy jogsértő volt-e csalásuk.

Nem sértettek szabályokat

Ritz hotel
A banda tagjai egy mobiltelefonba rejtett lézerszkennerrel figyelték a rulett kerekét. A telefon egy mikroszámítógépre továbbította az adatokat, ami kiszámolta, hova eshet a golyó. A gép visszaküldte a számot a telefonra, amit a hármas aztán megjátszott. A rulett szabályai szerint a kerék harmadik teljes átfordulásáig játszhatóak meg a tétek.

A háromtagú banda az első este százezer, a második este egymilliókétszázezer fontot nyert. A kaszinó ki is fizette a nyereményt - háromszázezer fontot készpénzben, a többit csekken -, ám a biztonsági kamerákkal készült felvételek újranézése után feljelentést tett a rendőrségen.

Találgatják a vádat

A londoni rendőrség március 16-án, a feljelentés napján le is tartóztatta a 38 és 33 éves szerb férfiakat és a 32 éves magyar nőt.

Minden mozdulatot figyelnek
A Szerencsejáték Felügyelet rendelkezése szerint minden magyar kaszinóban biztosítani kell a megfelelő riasztó és videó-ellenőrzési rendszer beépítését. A rendszerrel valamennyi asztali játéknak megfigyelhetőnek kell lennie, mindent úgy kell beállítani, hogy a tétek, a játékeszközök és a játék menete a képernyőn egyaránt jól látható legyen. A kamera képe tartalmazza a dátumot, az időpontot, a téteket, a készpénz és a borravaló átvételét úgy, hogy az asztalon történt eseményekből a személyzet vagy a játékos ne takarhasson el semmit. A szervező kitilthatja a játékkaszinóból azt, aki: a játékszabályokkal visszaél, meg nem engedett segédeszközt alkalmaz, vagy a játékkaszinó vezetésének információja szerint az előbbiekben említett cselekmények valamelyikét az adott személy más játékkaszinóban megvalósította.
Az Evening Standard értesüléseivel ellentétben nincsenek előzetes letartóztatásban a csalás "kelet-európai" gyanúsítottjai - mondta el az Indexnek a Scotland Yard szóvivője. A banda tagjait hivatalosan semmilyen bűncselekménnyel sem gyanúsítják, mivel a vonatkozó törvények "meglehetősen bonyolultak" - mondta el a szóvivő.

Egy hét múlva döntenek

A két férfit és a nőt március 30-ára rendelték be a rendőrségre, ahol a nyomozók meghallgatásuk után döntenek az esetleges vádemelésről, vagy további meghallgatásokról. Bővebb felvilágosítást a szóvivő az ügy ezen szakaszában nem tudott adni.

A nyomozóhatóság egyelőre nem tudja, mivel vádolja a bandát. A használt módszer nem sértette a kaszinó szabályait, mivel nem befolyásolta sem a rulettkerék pörgését, sem a golyó útját. Ráadásul a brit törvények nem ismerik a kaszinói csalás fogalmát - írja az Evening Standard. A kérdést egy jövő évben a brit parlament elé kerülő törvény kívánja rendezni.

Voltak sejtéseik

A Standard által megszólaltatott iparági szakértők szerint "Már évek óta pletykálnak egy eszközről, ami ki tudja számítani a nyertes számot a kerék forgási sebességéből". Eddig azonban "nem volt kézzel fogható bizonyítéka" a csalásnak.

"Ha valaki sokat nyer, hivatalból gyanús"

Évtizedes pályafutása alatt nem találkozott még hasonló trükkel Bikali Sándor, a budapesti Várkert Casinó menedzsere. Náluk Angliából átvett rendszer működik, nagyjából ugyanazok a játékszabályok, hasonló biztonsági és megfigyelőrendszer figyeli a játékot, mint a londoni Ritzben. Elmondása szerint a mechanikus rulettkerék olyan játékautomatához hasonlít, amely nullától harminchatig generál véletlen számokat.

A tizenöt kilogrammos rulettkerék, illetve a vele ellentétes irányban pörgő golyó mozgását kívülről befolyásolni nem lehet, azt azonban nem tartja kizártnak, hogy a megfelelő technikai berendezéssel kiszámítható a golyó pályája és a nyerő szám. A magyarországi kaszinókban többnyire maximálják a téteket, és "ha valaki nagyon sokat nyer, az már hivatalból is gyanús, pláne ha telefon is van nála" - mondta Bikali. Szerinte biztosan per lesz a dologból, a kérdés csupán az, ki tudja bizonyítani a saját igazát.

Nagy téttel játszhattak

A Ritz Club úgynevezett "nagy maximumos kaszinó", egy számra megtehető legnagyobb összeg ötezer font, míg hazánkban csak háromszáz dollár - tett összehasonlítást Bikali, aki megerősítette a lézerszkenneres szerkezet létezését. Az eszköz működési elve viszonylag egyszerű: egy lézersugár beméri a még mozdulatlan kerék egy pontját - például a nullát, majd a kerék pörgésekor méri a sebességet, figyeli a golyó mozgását és így következtet a "landolási helyre". Bikali Sándor beszámolt arról is, hogy a Várkert Casinó igazgatója tudomása szerint náluk is járt már olyan vendég, akit külföldön már rajtakaptak ilyen szerkezet használatán. A Londonban lebukott "hosszú szőke hajú nő" szerepel a kaszino feketelistáján, mivel külföldön már lebukott csalásaival.

A Casino Szentendre üzletvezetője sem találkozott még hasonló csalással. Magyarországon leginkább az utólagos tétfelrakással, "feltolással" szoktak próbálkozni, de Gyöngyösi Ferenc sem tartja elképzelhetetlennek, hogy speciális szerkezettel megjósolható lenne a nyerő szám. Tudomása szerint jogszabályi rendelkezés nincs a kaszinócsalásokra, az ilyen eseteket "saját hatáskörben" szokás elintézni - mondta Gyöngyösi, aki azonban saját bevallása szerint nem tudja mi lenne a teendő, ha valaki nagy nyereménnyel kisétálna a kaszinóból, miután lézeres szerkentyűjével sorozatban eltalálta a nyertes számot.