Ítéletidő tombol Romániában és Bulgáriában

2008.01.03. 11:46
Többen meghaltak már a kemény tél miatt Romániában. A rendkívül rossz időjárás miatt komoly fennakadások vannak a légi, a közúti és a vasúti közlekedésben. Bulgáriában a két napja tartó erős havazás miatt hirdettek szükségállapotot.

Emberéleteket követel az ítéletidő Romániában. Két beteghez nem tudott eljutni a mentő, mert az utak járhatatlanná váltak a hótól, több helyen halálos közúti baleseteket okozott a hó.

Sűrű havazás, hóvihar bénítja a közlekedést Románia déli és délkeleti részén, a fővárosban gyakorlatilag megállt az élet. A rendkívül rossz időjárás miatt fennakadások vannak a légi és a vasúti közlekedésben is.

Klikk!

Bukarestben a rendkívül rossz idő miatt csütörtök délelőtt a reptereket is lezárták, a két repülőtéren meghatározatlan időre felfüggesztették a járatok indítását. Bukarestben teljes a káosz: az utakat nem tudták letakarítani, így több fontosabb útszakaszon leállt a gépkocsi forgalom.

Az ország déli részén dúló rossz időjárás a vonatok közlekedését is érinti. A havazás miatt a járatok nagy késéssel futnak be a pályaudvarokra, egy Brassó és Bukarest között közlekedő gyors elakadt a nagy hóban.

A Fekete tenger partján levő Constanta (konstanca) megyében az utak többsége járhatatlan, a havazás három helységet teljesen elzárt, több mint 30 helységben megszakadt az áramellátás.

Szükségállapot Bulgáriában

Szükségállapotot hirdettek ki csütörtökön a Bulgária északkeleti részén fekvő Ruszéban és környékén a két napja tartó erős havazás miatt, közölte a román határon fekvő város polgármestere.

Bozsidar Jotov elmondta, hogy a városba - Bulgária legjelentősebb dunai kikötőjébe - vezető összes út le van zárva az ítéletidő, a viharos erejű széllel kísért, 36 órája tartó havazás miatt. A ruszei folyami kikötő is bezárt a bolgár közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint.

Ruszétól délkeletre, Kurbat környékén már szerdán szükségállapotot hirdettek ki a szűnni nem akaró havazás miatt, s lezárták a Fekete-tenger partján fekvő két jelentős város, Várna és Burgasz kikötőjét. Csütörtökön országszerte több mint 300 település volt áram nélkül, és 31 helységben szünetelt a vízszolgáltatás Bulgáriában.

A hadsereget is bevetették, hogy segítsen járhatóvá tenni az országot átszelő fő közlekedési útvonalat, a Szófia-Burgasz autóutat, ahol több tucatnyi autós akadt el szerda éjjel. Az egyik legolvasottabb bolgár napilap, a Trud epésen megjegyezte: a bolgár hatóságokat "meglepte" a januári havazás.

Közben a román külügyminisztérium közölte, hogy körülbelül 1300 román állampolgár rekedt Bulgáriában, miután a hó eltorlaszolta az utakat. A tárca tájékoztatása szerint szerda óta mintegy hetven román gépkocsi és két busz vesztegel Rusze környékén s Törökországból hazafelé tartó további húsz román busz és tíz autó a középső országrészben, Sztara Zagora körzetében.