Amerikában is megjelentek a fémtolvajok

2008.07.01. 10:58
Egyre nehezebb a gazdasági helyzet az Egyesült Államokban. Nem várt következményként egyre gyakoribbak a sírrablások, a fémtolvajok bronzvázákat és az elhunytak bronzból kirakott neveit is lelopják a sírokról. A járványszerű terjedés bizonyítéka, hogy már két államban is szigorították a fémhulladék-kereskedelem szabályait.

Járványszerűen terjed a sírrablás az Egyesült Államokban, írja a St. Louis Post Dispatch. Mint írják, nem a sírrablás hagyományos, ásós formája terjed, az új módi a sírokat veszélyezteti. Általában az elhunytak bronzból kirakott neveire és a sírok ornamentikája, a szintén bronzból készült vázákra utaznak a sírrablók.

Az ellopott bronzot aztán fémhulladékként értékesítik, hiszen, ahogy szinte minden alapanyag, így a fémhulladék ára is meredeken emelkedett az elmúlt hónapokban.

"Nem hiszem, hogy ennél mélyebbre lehet süllyedni" - nyilatkozta a lapnak a Belleville-i Valhalla Emlékkert igazgatója. "Annál nincs rosszabb, ha a halottaktól lopnak".

A sírkertben tavaly egy háromtagú banda két egymást követő hónapban 29 bronzvázát lopott el. A banda végül lebukott, az ügy a vádemelési szakasznál tart. Egy lopot váza fémhulladékként tíz dollárért értékesíthető, a pótlása akár háromszáz dollárba is kerülhet, írja a Post Dispatch.

Chicagóban június elején szintén egy háromtagú bandát fogtak el. A banda több mint ezer bronzvázát lopott el kilenc chicagói temetőből.

A sírrablások elharapózása már a hatóságokat és a törvényhozókat is cselekvésre késztette. Missouriban például szigorították a fémhulladékok kezelésének szabályait. Ha egy hulladékkezelő nem tudja papírokkal igazolni a fémhulladék eredetét, bírságra számíthat. A jövőben pedig fényképes nyilvántartást kell vezetni ügyfeleikről is. Illinois-ban hasonló törvényt hoztak.